Σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στο τραπεζικό σύστημα, που θα επιτρέψουν στους τραπεζίτες να «τσεκουρώσουν» αμοιβές και δικαιώματα του προσωπικού, φέρνει η κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο, υπολογίζοντας ότι η «ιερή» περίοδος των... μπάνιων του λαού θα επιτρέψει να ελεγχθούν ευκολότερα οι αντιδράσεις από το προσωπικό των «κρατικών» τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η κυβέρνηση είχε αναλάβει από το Δεκέμβριο του 2010, με την αναθεώρηση του μνημονίου που είχε εγκρίνει τότε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, την υποχρέωση να... ισοπεδώσει τα (αυξημένα) εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών και να «ψαλιδίσει» τις αποδοχές των εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδος, που κατά παράδοση απολαμβάνουν προνόμια... ρετιρέ.
Η αρχική προθεσμία για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου είχε ορισθεί στα τέλη Μαρτίου, αλλά παρήλθε άπρακτη. Μάλιστα, η τρόικα σημειώνει στην τελευταία αξιολόγηση της οικονομίας ότι η σχετική υποχρέωση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση δεν τηρήθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “B”, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενσωματώσει σε νομοσχέδιο-σκούπα, που θα κατατεθεί μέσα στον Αύγουστο στη Βουλή, τις διατάξεις που θα ανοίξουν το δρόμο για σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των τραπεζών, οι οποίες ως τώρα σε ένα βαθμό προστατεύονται από τη γενικευμένη ισοπέδωση αποδοχών και δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα.
Οι συγκριτικά καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους τραπεζοϋπαλλήλους απορρέουν από τα αυξημένα δικαιώματα που έχουν οι υπάλληλοι των τραπεζών που είχαν περάσει στο παρελθόν ή και παραμένουν σήμερα υπό δημόσιο έλεγχο. Με τη σειρά τους, αυτά τα δικαιώματα επέτρεπαν στην ΟΤΟΕ να επιτυγχάνει κλαδικές συμβάσεις με σχετικά «γενναιόδωρες» ελάχιστες αποδοχές και άλλα δικαιώματα, που ξέφευγαν αρκετά από τα ισχύοντα γενικά στον ιδιωτικό τομέα, ή ακόμη και σε άλλους «προνομιακούς» κλάδους της οικονομίας.
Για παράδειγμα, στην τελευταία σύμβαση εργασίας που υπέγραψε η ΟΤΟΕ με τις τράπεζες, η οποία σύντομα θα έχει... μουσειακή αξία, ο εισαγωγικός μισθός των τραπεζοϋπαλλήλων είχε ορισθεί σε 1.000 ευρώ, ποσό σχεδόν προνομιακό για τα σημερινά δεδομένα της αγοράς εργασίας.
Ξεχωριστή θέση στον τραπεζικό κλάδο έχουν ανέκαθεν οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, που εκτός των σχετικά υψηλών αποδοχών τους απολαμβάνουν και ειδικό καθεστώς ασφάλισης και συνταξιοδότησης.
Αυτό το πλέγμα αυξημένης προστασίας αποδοχών και δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων διαλύεται μέσα στον Αύγουστο με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι της τρόικας,
- Όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι, περιλαμβανομένων όσων απασχολούνται σε τράπεζες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, θα ενταχθούν εντός του 2011 στο ίδιο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.
- Η κυριότερη «παρενέργεια» αυτής της ρύθμισης είναι ότι θα ισχύσουν για το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων οι διατάξεις της νέας εργατικής νομοθεσίας, που προβλέπουν την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Έτσι, οι τραπεζίτες θα έχουν τη δυνατότητα να «απαγκιστρωθούν» από τη διαπραγμάτευση συμβάσεων με την ΟΤΟΕ και να διαπραγματευθούν επιχειρησιακές συμβάσεις με τα σωματεία κάθε τράπεζας ξεχωριστά.
- Οι τραπεζίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τους μισθούς ως το κατώτατο όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης εργασία (740 ευρώ), να απολύουν νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους χωρίς αποζημιώσεις και να περιορίζουν τον χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες των τραπεζών, μειώνοντας σημαντικά τις συνολικές αποδοχές τους. Στο μνημόνιο, μάλιστα, μνημονεύεται η εξάλειψη πρόσθετων αμοιβών και αναφέρεται ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, το επίδομα ισολογισμού.
- Επιπλέον, όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι θα ενταχθούν στο ΙΚΑ, χάνοντας σημαντικά ποσά από τις επικουρικές συντάξεις τους, καθώς τα ποσοστά αναπλήρωσης θα πέσουν από το 40% στο 20%.
- Για τους υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπεται γενικευμένη μείωση αποδοχών, «στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης», όπως αναφέρει το μνημόνιο του Δεκεμβρίου που θα εφαρμοσθεί τον Αύγουστο. Επίσης, «η Τράπεζα της Ελλάδας δεσμεύεται να μην απονέμει συνταξιοδοτικά προνόμια στο προσωπικό της και να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού της ταμείου, ώστε να εναρμονιστούν με αυτές του ΙΚΑ».
Οι νέες διατάξεις εκτιμάται ότι από τον Σεπτέμβριο αλλάζουν άρδην το τοπίο στο τραπεζικό σύστημα, καθώς θα δώσουν αυξημένες δυνατότητες στους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε γενικευμένες περικοπές λειτουργικού κόστους, αλλά και να εφαρμόσουν με μεγαλύτερη ευκολία σχέδια εσωτερικών αναδιαρθρώσεων, ή ακόμη και συγχωνεύσεων.
Για παράδειγμα, το «πάντρεμα» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που προγραμματίζεται να πουληθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, με μια ιδιωτική τράπεζα θα είναι πολύ ευκολότερο, αν έχουν εξαλειφθεί στο μεταξύ όλα τα «ειδικά» δικαιώματα του προσωπικού του. Το ίδιο ισχύει και για ενδεχόμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, που συζητείται ευρέως το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο του τραπεζικού κλάδου.
Πηγή: banksnews.gr
Πηγή: banksnews.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.