Η κατάρρευση εσόδων οδηγεί σε ναυάγιο του προϋπολογισμού!

Ποιοι ευθύνονται για τον εκτροχιασμό; 
Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης τονίζει σε ερώτησή του προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Λαρισαίος βουλευτής επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία εξαμήνου ζητά εξηγήσεις για τον πλήρη εκτροχιασμό ρωτώντας ποιους συγκεκριμένα βαραίνει η ευθύνη για το τραγικό αποτέλεσμα και αν η κυβέρνηση θα αναπροσαρμόσει την πολιτική της.
Η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ
ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΣΟΔΩΝ - ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011 είναι εντελώς απογοητευτικά και προκαλούν ερωτηματικά και εύλογες ανησυχίες στους πολίτες.
Σύμφωνα με όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα καθαρά έσοδα το α΄ εξάμηνο μειώνονται κατά 8,3% έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 21,8 δις. ευρώ και αποκλίνουν από τον προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό στόχο κατά 3,3 δις. ευρώ. Τον Ιούνιο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 14,4% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.
Επιπλέον, οι δαπάνες είναι εκτός ελέγχου. Εμφανίζονται φέτος αυξημένες κατά 8,8% έναντι του περυσινού εξαμήνου όχι μόνον λόγω των υψηλότερων τόκων αλλά και της εμφανούς κυβερνητικής αδυναμίας να περιορίσει τις σπατάλες.
Την ίδια ώρα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζει μείωση δαπανών κατά 42,6% έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 0,6%.
Τέλος το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 27,9% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο προϋπολογισμός έχει οδηγηθεί σε πραγματικό ναυάγιο. Τα βαριά και πρωτόγνωρα φορολογικά μέτρα, τα οποία έπληξαν πρωτίστως τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, αποδείχθηκαν μάταιες θυσίες. Η ύφεση εντείνεται και η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια αποτυχημένη συνταγή, επιβάλλοντας περισσότερους φόρους σε όσους ήδη πληρώνουν, ενώ η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να διογκώνεται.
Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, δημιουργεί επιπρόσθετες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και την σοβαρή πιθανότητα επιβολής και νέων οικονομικών βαρών στην ήδη χειμαζόμενη, από τα προηγούμενα μέτρα, ελληνική κοινωνία.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Υπό το φως των στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, έχετε εξετάσει τις αιτίες του πλήρους εκτροχιασμού του προϋπολογισμού και ποιους συγκεκριμένα βαραίνει η ευθύνη για το τραγικό αποτέλεσμα;
  2. Εφόσον η ακολουθούμενη έως τώρα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν απέδωσε τα προβλεπόμενα, θα αναπροσαρμόσετε τον σχεδιασμό σας ώστε να αντιστραφεί το κλίμα, και εάν ναι, με ποια συγκεκριμένα μέτρα;

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2011
Ο ερωτών βουλευτής



Μάξιμος Χαρακόπουλος

Σχόλια