Γάλλος υπ. Οικονομικών: "προς μια λύση χωρίς επιλεκτική χρεοκοπία"

Την Πέμπτη, 21. 07 θα γίνει τελικά στις Βρυξέλλες το έκτακτο συμβούλιο κορυφής της ευρωζώνης. Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χερμαν βαν Ρομπέι, πριν από λίγο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: Αποφάσισα να συγκαλέσω την Πέμπτη, το έκτακτο συμβούλιο με θέμα στην ατζέντα τη σταθερότητα του ευρώ και το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.  
«Οι υπ. Οικονομικών να επεξεργαστούν λύσεις»
Θα συμμετάσχει η κυρία ΜέρκελΗ συνάντηση θα αρχίσει στις 12.00 ώρα Ελλάδας και όπως αναφέρεται ο κ. βαν Ρομπέιν παρακαλεί τους υπουργούς Οικονομικών να επεξεργαστούν λύσεις μέχρι αυτήν την ημέρα χωρίς να αποκλείεται και συνάντηση της ομάδας των εμπειρογνωμόνων, που συνθέτει τις προτάσεις που κατέθεσε το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας,  να συνεδριάσει πριν το συμβούλιο κορυφής, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη. Διπλωματικοί κύκλοι εξέφραζαν την υπόθεση ότι βαίνει προς εκτόνωση η διαφωνία εβδομάδων γύρω από τις λεπτομέρειες του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας. Πληροφορίες γι αυτές τις λεπτομέρειες, δεν υπάρχουν. Το μόνο στοιχείο που υπάρχει είναι δήλωση του Francois Baroin, του γάλλου υπουργού Οικονομικών, που μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «στην αναζήτηση λύσης για την Ελλάδα, οι ευρωπαίοι δεν εργάζονται προς μια κατεύθυνση που θα προκαλούσε επιλεκτική χρεοκοπία για την χώρα, αλλά προς μια λύση που δίνει καλές απαντήσεις για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ».
«Αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μέχρι τότε λύση»
Ανοιχτό το περίγραμμα λύσηςΤο Βερολίνο αντέδρασε στην ανακοίνωση του καθορισμού της ημερομηνίας λακωνικά. «Εκφράζουμε την υπόθεση ότι ο κ. βαν Ρομπέι απηύθυνε  τις προσκλήσεις εμφορούμενος από την πεποίθηση ότι μέχρι την Πέμπτη θα υπάρχει λύση για την Ελλάδα» δήλωσε ένας εκ των εκπρόσωπων της γερμανικής κυβέρνησης, «Η καγκελάριος θα συμμετάσχει στο έκτακτο συμβούλιο», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αργά το μεσημέρι ο Στεφαν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ, επαναδιαβεβαίωσε τη θέση της καγκελαρίου, ότι δεν συντρέχει λόγος για μια τέτοια συνάντηση, όσο δεν υπάρχει συνολική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προειδοποίησε μάλιστα «να σταματήσει ο αγώνας με το χρόνο για να οριστεί ημερομηνία». Να σημειώσουμε ότι η συμμέτοχη ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο αποτελεί αξίωση της Γερμανίας κι άλλων χωρών όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία. Κανείς πάντως δεν μπορεί να διακρίνει μετά από αυτήν την τροπή προς το ποια από όλες τις προτάσεις ή συνδυασμός προτάσεων θα επικρατήσουν τελικά.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15239206,00.html

Σχόλια