Η κρίση θέλει ψάξιμο!


Με εναλλακτικά καύσιμα αντί για βενζίνη, φθηνούς ανεμιστήρες αντί για κλιματιστικά και αγορές από καταστήματα με είδη στοκ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και να καλύψουν τις ανάγκες τους οι Ελληνες. Βλέποντας το εισόδημά τους να μειώνεται μέρα με τη μέρα, οι πολίτες έχουν κόψει μαχαίρι τα περιττά έξοδα, ενώ προτού βγουν για ψώνια προχωρούν σε ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς, προκειμένου να βρουν αυτό που ζητούν στην καλύτερη δυνατή τιμή!

Ετσι, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρήματα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αντικαταστήσει την ακριβή βενζίνη με υγραέριο και το ασύμφορο κλιματιστικό με ανεμιστήρες, ενώ ολοένα και περισσότερους πελάτες φαίνεται πως κερδίζουν τα καταστήματα στοκ που πωλούν επώνυμα, αλλά προσιτά προϊόντα γνωστών εταιρειών!
   


ΦΟΥΛΑΡΟΥΝ ΜΕ ΥΓΡΑΕΡΙΟΜετακινούνται οικονομικά χωρίς να «ματώνει» η τσέπη τους από τις συχνές επισκέψεις στα βενζινάδικα! Πρόκειται για χιλιάδες οδηγούς που βλέποντας την τιμή των καυσίμων να έχει εκτοξευτεί στα… ουράνια, στράφηκαν στη λύση της υγραεριοκίνησης και μείωσαν το κόστος των μετακινήσεών τους ακόμη και κατά 50%!
Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην «Espresso» ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτης εταιρείας υγραεριοκίνησης, ολοένα και περισσότεροι οδηγοί γυρίζουν την πλάτη στη βενζίνη και επιλέγουν το εν λόγω εναλλακτικό καύσιμο κίνησης, που τους προσφέρει ατελείωτα χιλιόμετρα με το μικρότερο δυνατό κόστος!
«Από τη μέρα που η τιμή της βενζίνης σκαρφάλωσε στο 1,60 ευρώ η πελατεία μας αυξήθηκε κατακόρυφα», λέει ο κ. Κωνσταντίνου και τονίζει: «Οι περισσότερες μετατροπές γίνονται σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού που ρουφάνε πολύ βενζίνη. Ωστόσο, έχουμε τοποθετήσει γκάζι ακόμη και σε αυτοκίνητο 600 κυβικών! Επίσης, αρκετές μετατροπέςς κάνουμε και σε οχήματα εταιρειών που κάνουν πολλά χιλιόμετρα κάθε χρόνο και καταναλώνουν πολλή βενζίνη».

Σύμφωνα με τον Φίλιππο Ζάγκαλο που εργάζεται στο συνεργείο μετατροπών της εταιρείας, το κόστος για την τοποθέτηση υγραερίου ξεκινάει από τα 950 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2.000 ευρώ για ένα αμάξι τύπου Porsche Cayenne. Ο ίδιος μάς λέει: «Μετά τη μετατροπή ο οδηγός επιλέγει αν θα κινηθεί με βενζίνη η υγραέριο. Αυτό μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού».

Οσο για την τιμή πώλησης του υγραερίου, ο κ. Κωνσταντίνου μας λέει: «Το υγραέριο πωλείται στα 0,83 ευρώ το λίτρο, δηλαδή στη μισή τιμή από τη βενζίνη. Πρακτικά, αυτό εξασφαλίζει κέρδος που κυμαίνεται από 40% και αγγίζει το 60%. Για παράδειγμα, ένας οδηγός με αυτοκίνητο 1.600 κυβικών που θέλει να μεταβεί από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί να βάλει βενζίνη αξίας 60 ευρώ. Αντίθετα, αν κινηθεί με γκάζι θα καταναλώσει μόλις 30 ευρώ, δηλαδή τα μισά χρήματα! Ετσι, δεν θα… κλαίει κάθε φορά που πηγαίνει στο βενζινάδικο».

Συναντήσαμε τον Γιάννη Κοτσαλά την ώρα που «επέβλεπε» τις εργασίες μετατροπής του οχήματός του και μας είπε χαρακτηριστικά: «Πήρα την απόφαση να βάλω γκάζι γιατί το κόστος της βενζίνης είναι δυσβάσταχτο! Υπολογίζω ότι με το γκάζι θα έχω 50% οικονομία στο κόστος μετακινήσεων».

ΤΑ AIR CONDITION ΒΓΗΚΑΝ OFF
Εν τω μεταξύ, με ανεμιστήρες προσπαθούν να «νικήσουν» οι πολίτες τις καυτές μέρες του φετινού καλοκαιριού! Την ώρα που ο υδράργυρος έχει αρχίσει να «τρελαίνεται» και να χτυπάει κόκκινο, χιλιάδες καταναλωτές κλείνουν το air condition και ανάβουν τους ανεμιστήρες με την ελπίδα πως θα δροσιστούν χωρίς να «φουσκώσει» ο λογαριασμός της ΔΕΗ!

Είναι χαρακτηριστικό πως τον τελευταίο χρόνο στα καταστήματα 

ηλεκτρικών ειδών οι πωλήσεις ανεμιστήρων παρουσιάζουν αύξηση, σε αντίθεση με τα κλιματιστικά που παραμένουν στάσιμα ελέω οικονομικής κρίσης.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και ο Βαγγέλης Παππάς, ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρικών ειδών, που δηλώνει στην «Espresso» πως έχει παρατηρήσει αύξηση στις πωλήσεις κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με πέρυσι.

«Πλέον, οι πολίτες δεν έχουν χρήματα και δυσκολεύονται να αγοράσουν κλιματιστικό», μας λέει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Ετσι, πολλοί από αυτούς καταλήγουν στην προσιτή λύση του ανεμιστήρα, που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το air condition. Οι τιμές των ανεμιστήρων ξεκινάνε από 15 και φτάνουν μέχρι τα 50 ευρώ. Πάντως, ακόμη και αυτοί που αγοράζουν φθηνούς ανεμιστήρες κάνουν έρευνα αγοράς και αναζητούν ό,τι πιο οικονομικό κυκλοφορεί, ενώ φυσικά δεν λείπουν και τα παζάρια!»

STOCK HOUSE ME ΦΙΡΜΕΣ
Ολοένα και περισσότερους πελάτες κερδίζουν τα καταστήματα με είδη stock στα οποία διατίθενται χιλιάδες προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, ακόμη και 50% κάτω από αυτές της λιανικής!

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Χρήστος Αποσπόρης, υπεύθυνος καταστήματος το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πελάτες έχουν γίνει πιο απαιτητικοί, αφού αγοράζουν μόνο όταν βρουν κάτι ποιοτικό και φυσικά οικονομικό!

«Οι τιμές των προϊόντων μας είναι ιδιαίτερα χαμηλές, όχι επειδή εμπορευόμαστε είδη δεύτερης διαλογής, αλλά επειδή είμαστε κεντρικό stock αντιπροσωπίας εισαγωγών. Αυτό σημαίνει ότι πουλάμε διάφορα είδη που αποτελούν παλαιότερα μοντέλα γνωστών εταιρειών και που έχουν επιστραφεί στην εταιρεία μας. Για παράδειγμα, μια μεγάλη βαλίτσα που στη λιανική κοστίζει 320 ευρώ, εδώ έχει 145 ευρώ, ενώ μια πιο μικρή που έξω έχει 170 ευρώ, εδώ κοστίζει 79 ευρώ! Το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα είδη, όπως τα σκεύη μαγειρικής, τις ηλεκτρικές συσκευές και τα γυαλικά. Μια ηλεκτρική σκούπα που έξω πωλείται 337 ευρώ, εδώ έχει 145 ευρώ, ένας αρτοπαρασκευαστής που έχει 109 ευρώ, εδώ κοστίζει 69 ευρώ, ενώ μια ηλεκτρική ψηστιέρα που έξω κοστίζει 50 ευρώ, εδώ έχει μόνο 25 ευρώ!»
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
Φωτ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΪΘΦΟΥΛ

Εspresso

Σχόλια