Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ η 67η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας μας, η οποία ξεκίνησε χθες Παρασκευή στο ξενοδοχείο «Βαλής» στην Αγριά του Βόλου. Το κλίμα το οποίο επικρατεί είναι πολεμικό και η αιτία είναι ο νέος Νόμος πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι και τα Τ.Ε.Ι., τον οποίο η Υπουργός Παιδείας κα Διαμαντοπούλου επιδιώκει εσπευσμένα να ψηφίσει η Βουλή τον Ιούλιο, λίγο δηλαδή πριν κλείσει τις Εργασίες της για το καλοκαίρι. Η ηγεσία του Υπουργείου επιθυμεί πάση θυσία να ψηφιστεί ο νέος Νόμος τώρα, πριν δηλαδή το Σεπτέμβριο, αφού και μαθήματα δεν πραγματοποιούνται και οι φοιτητές λείπουν εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών.

Οι Πρυτάνεις και οι Αντιπρυτάνεις από τα 24 Ιδρύματα της χώρας ομόφωνα διατυπώνουν την άποψη ότι ο νέος Νόμος συνιστά το νέο Μνημόνιο της παιδείας, το οποίο αλλάζει ριζικά το χαραχτήρα του Δημόσιου Πανεπιστημίου και εισάγει στις δομές του επιχειρηματικά κριτήρια διαλύοντας στην ουσία το Ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Χαρακτηριστική είναι η φράση Πρύτανη του Α.Π.Θ. Γιάννη Μυλόπουλου στη Σύνοδο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι: «το Νομοσχέδιο είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων και αποτελεί ένα κείμενο-συρραφή, επιμέρους διατάξεων και προβλέψεων που δεν έχουν συνεκτικό ιστό, δεν υπάρχει εκπαιδευτικό όραμα, δεν υπάρχει εκπαιδευτικός στόχος που να υπηρετείται. Υπάρχει μια φανερή παντού διάθεση-πρόθεση κηδεμόνευσης και χειραγώγησης των Πανεπιστημίων από μη αιρετά διορισμένα, μικρά, ολιγομελή όργανα». Μάλιστα εκείνο που ευρέως ακούγεται είναι ότι η Υπουργός «πλήττει με μανία» εναντίον όλων των φοιτητών, των μεταπτυχιακών φοιτητών, των μελών ΔΕΠ προσπαθώντας να επιτύχει την απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η κοινή θέση των Πρυτάνεων πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ κατά τη λήξη των Εργασιών της Συνόδου με συνέντευξη Τύπου και ως μόνη λύση φαίνεται ότι είναι η αναστολή της λειτουργίας των Ιδρυμάτων. Τη λύση αυτή προτείνουν και οι Καθηγητές και οι διοικητικοί εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, οι οποίοι πραγματοποίησαν παρέμβαση στην έναρξη της Συνόδου δια των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών τους ζητώντας την αναστολή της λειτουργίας των Ιδρυμάτων.

M. Γε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.