Προσοχή ρέουν πλαστά ευρώ!

Σε 295.553 ανέρχονται τα πλαστά χαρτονομίσματα που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Η ποσότητα αυτή, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνιστά μείωση κατά 18,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Σε σύγκριση με τον αριθμό γνήσιων χαρτονομισμάτων ευρώ σε κυκλοφορία -κατά μέσο όρο 13,8 δισεκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2011-, η ποσότητα των πλαστών παραμένει πολύ μικρή.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι 17 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ εξακολουθούν να συνιστούν στους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τα χαρτονομίσματα που λαμβάνουν κατά τις συναλλαγές τους σε μετρητά.
Είναι εύκολο να αναγνωρίσει κανείς τα γνήσια χαρτονομίσματα χάρη...
...στους τρεις απλούς ελέγχους (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία).
Σε περίπτωση αμφιβολίας, το χαρτονόμισμα για το οποίο υπάρχει υπόνοια ότι είναι πλαστό πρέπει να συγκρίνεται απευθείας με ένα χαρτονόμισμα το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο.
Όποιος υποπτεύεται ότι έχει λάβει πλαστό χαρτονόμισμα θα πρέπει να επικοινωνήσει είτε με την αστυνομία είτε - σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο - με την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ, τα χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης.
Τους τελευταίους έξι μήνες, ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ αυξήθηκε, ενώ αυτός των 50 ευρώ μειώθηκε.
Το πρώτο εξάμηνο του 2011, οι δύο ονομαστικές αξίες με τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης αντιστοιχούσαν μαζί στο 79,0% του συνόλου των πλαστών.
Το χαρτονόμισμα των 100 ευρώ είναι το τρίτο κατά σειρά τραπεζογραμμάτιο με τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας 16,0% του συνόλου. Το ποσοστό πλαστών χαρτονομισμάτων των υπόλοιπων αξιών (5, 10, 200 και 500 ευρώ) είναι πολύ χαμηλό.
Η πλειονότητα (98%) των πλαστών χαρτονομισμάτων που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2011 εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ μόλις 1,5% περίπου εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 0,5% σε άλλα μέρη του κόσμου.
news247.gr
 

Σχόλια