Στο σκαμνί η Τουρκία για την Αγία Σοφία

 
«Θα λειτουργήσει και πάλι η Αγία Σοφία». Τη βεβαιότητα ότι το σύμβολο της Ορθοδοξίας θα αποκτήσει και πάλι την αρχική του υπόσταση εξέφρασε ο πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας», Κρις Σπύρου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα λογοδοτήσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τις βεβηλώσεις που έχει υποστεί ο ιερός ναός.
Στο σκαμνί της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης ετοιμάζεται να καθίσει τη γειτονική χώρα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Κρις Σπύρου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα.
«Εκεί θα δοθεί η ευκαιρία στην Τουρκία και την πολιτική της ηγεσία να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» είπε ο κ. Σπύρου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μαζί με τους κυρίους Αχιλλέα Δημητριάδη και Κώστα Παρασκευά, νομικούς συμβούλους της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας που συνέταξαν την προσφυγή που κατατέθηκε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Ο κ. Σπύρου ανέλυσε στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης όλες τις νομικές λεπτομέρειες της διαδικασίας, αλλά και τις ενέργειες που έχει κάνει η οργάνωση από το 2005 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα. Οπως ανακοινώθηκε η επίσημη προσφυγή 350 σελίδων έχει ήδη κατατεθεί κι αν γίνει αποδεκτή θα υπάρξει άμεση συνέχεια του θέματος. Ο κ. Σπύρου φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη θετική έκβαση της υπόθεσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα λειτουργήσει η Αγία Σοφία. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό».

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης, από την ίδρυσή της, το 2005, η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» απευθύνθηκε εγγράφως στην τουρκική κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας να σταματήσουν οι βεβηλώσεις του Ιερού Ναού, καθώς και όλες οι δραστηριότητες που προσβάλλουν την ιερότητα της Αγίας Σοφίας. Παράλληλα έγιναν αρκετές επαφές τόσο με βουλευυτές του αμερικανικού κογκρέσου όσο και με μέλη της Γερουσίας, όπου ο κ. Σπύρου ανέλυσε εκτενώς το θέμα της επαναφοράς της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης στην αρχική της υπόσταση ως ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία.

«Σε όλους κατέθεσα το ιστορικό του Ιερού Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας, τις τουρκικές βεβηλώσεις και τους τουρκικούς βανδαλισμούς που επέφεραν τη σημερινή κατάντια του Ιερού μας Ναού. Κατάντια που έχει μετατρέψει τη Μητέρα Εκκλησία των Εκκλησιών από χώρο λατρείας σε πασαρέλα μόδας, σε τόπο λαϊκού παζαριού και σε εκθετήριο ειδών υγιεινής». Στη συνέντευξη καταγγέλθηκε το γεγονός ότι στις 17 Σεπτεμβρίου του 2010 μέλη της οργάνωσης εμποδίστηκαν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να πραγματοποιήσουν θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία.

Οπως είπε ο κ. Σπύρου, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα σε επιστολή του ανέφερε ότι η πρόθεση για τέλεση λειτουργίας «στο μουσείο της Αγίας Σοφίας θεωρείται προκλητική ενέργεια που υπονομεύει τον δημόσιο νόμο και τη δημόσια τάξη στην Τουρκία, και όπως ισχύει σε κάθε δημοκρατική χώρα, τέτοιες ενέργειες δεν επιτρέπονται». Κατόπιν αυτού τα μέλη της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» τέλεσαν τη λειτουργία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στους Κήπους του Εβρου.

«Στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων που κάθε πολίτης του κόσμου δικαιούται να απολαμβάνει, πιστέψαμε ότι είχε επέλθει η κατάλληλη ώρα και είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για την κατανόηση της λογικής της απαίτησής μας» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Σπύρου.
Espresso
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ

Σχόλια