Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011

Η κοινωνία στο σημείο μηδέν

Tα εξαγόμενα της πανελλαδικής έρευνας της Metron Analysis που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθεροςος Τύπος, επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη δυναμική της Ν.Δ. και το σαφές προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά, που καταγράφονται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ελεύθερη πτώση στην οποία βρίσκονται το κυβερνών κόμμα και ο πρωθυπουργός προσωπικά, όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι, αργά ή γρήγορα, η χώρα θα οδηγηθεί σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας, πέραν των πολιτικών συμπερασμάτων, είναι τα εντυπωσιακά ποσοστά δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης απέναντι στην κυβερνητική, μνημονιακή πολιτική και το πρωτοφανές κλίμα απαισιοδοξίας. Περίπου εννέα στους δέκα πολίτες συμφωνούν με τους Αγανακτισμένους, ενώ πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια και μάλιστα ότι η επόμενη χρονιά θα είναι χειρότερη.
Το χειρότερο είναι ότι το βάθεμα της κρίσης, που διευρύνθηκε στο τελευταίο τετράμηνο, δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο μόνο στην οικονομική ζωή των Ελλήνων, αλλά έχει επιδεινώσει δραματικά την καθημερινότητά τους, έχει καταστρέψει την ψυχολογία τους και έχει υπονομεύσει κάθε προοπτική σε προσωπικό και επαγγελματικό πεδίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βαθμός ικανοποίησης από τη ζωή έχει κατρακυλήσει στο απίστευτα χαμηλό ποσοστό του 33%. Στην κατάσταση αυτή έχει φέρει τους πολίτες η οικονομική πολιτική ακραίας λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση. Και, βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να τιμωρούνται πολιτικά για τις επιλογές τους. Σήμερα με την αγανάκτηση του κόσμου και τη δημοσκοπική κατάρρευσή τους και αύριο με την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές. Μέχρι τότε, όμως, η κοινωνία έχει καταδικαστεί να πληρώνει τους λογαριασμούς της αποτυχίας του ΠΑΣΟΚ και να μην μπορεί να κάνει όνειρα για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.