Aίνιγμα: Μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό σε ποιο υπουργείο ανήκει πλέον η εποπτεία της αλιείας;

Τα βασικά προβλήματα του κλάδου της Υδατοκαλλιέργειας συζητήθηκαν σήμερα, μεταξύ του προεδρείου του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Από την πλευρά της Ν.Δ. στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι Τομεάρχες Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης και Γιώργος Κασαπίδης και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας κ. Νότης Μηταράκης.


Μετά τη συνάντηση τα κύρια συμπεράσματα της Ν.Δ. συμπυκνώνονται στα ακόλουθα:

1)     Ο κλάδος της Υδατοκαλλιέργειας παραμένει εξαιρετικά δυναμικός, προσανατολισμένος κατά 85% στις εξαγωγές, πρώτος σε όλη την Ευρώπη στα μεσογειακά είδη αλιείας και με συνάλλαγμα για τη χώρα μας, το 2010, της τάξεως των 434 εκ. ευρώ.

2)     Στη προσπάθειά του να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, ο κλάδος αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση που, βάσει του εγκεκριμένου πριν από τις τελευταίες εκλογές γενικού χωροταξικού σχεδίου, θα συγκεκριμενοποιήσει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες.

3)     Ένα σχετικό προσχέδιο, που έχει εν τω μεταξύ κυκλοφορήσει, έχει - με τις ασάφειές - του δημιουργήσει παρεξηγήσεις στις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες θα διαλύσει μόνο η έγκριση του οριστικού ειδικού χωροταξικού σχεδίου. Πολύ περισσότερο, καθώς ήδη από τις προβλέψεις του γενικού χωροταξικού σχεδιασμού υφίστανται όλες οι προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, χωρίς να θίγονται το περιβάλλον και ο τουρισμός.

4)     Ο συγκεκριμένος κλάδος, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που η ανάπτυξη θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα, αξίζει να στηριχθεί από την ελληνική πολιτεία. Το πρώτο, όμως, ίσως βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν να λυθεί από την κυβέρνηση το αίνιγμα: μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό σε ποιο υπουργείο ανήκει πλέον η εποπτεία της αλιείας;

Σχόλια