Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011

Τέλος στην «πράσινη» ανάπτυξη

Την λογική του «καρότου και μαστιγίου» επέλεξε να ακολουθήσει στο θέμα των αυθαιρέτων -κατά δήλωσή του- ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, επιβάλλοντας ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με βάση το μοντέλο των ημιυπαίθριων. Είναι προφανές ότι, στην πραγματικότητα, η μόνη λογική που επικράτησε και στην περίπτωση αυτή από την κυβέρνηση είναι η καθαρά εισπρακτική: Μειώνουμε τα πρόστιμα για να πληρώνονται ευκολότερα και νομιμοποιούμε τα αυθαίρετα τα οποία θα αντιμετωπίζονται και φορολογικά ως νόμιμα, ώστε να καταβάλλονται και μεγαλύτεροι φόροι. Οι πομπώδεις προεκλογικές εξαγγελίες για την προστασία του περιβάλλοντος...
και την περίφημη «πράσινη» ανάπτυξη ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα και τα φιλόδοξα σχέδια του Γ. Παπανδρέου και της Τ. Μπιρμπίλη για το «πράσινο» και τις ενεργειακά φιλικές υποδομές μετατράπηκαν με χαρακτηριστική ευκολία σε πολιτικές παλινωδίες και ρυθμίσεις αποκλειστικά εισπρακτικού χαρακτήρα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ της ρύθμισης Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους μέχρι την επαναφορά της διευρυμένη και με υψηλότερα πρόστιμα και από τη νομιμοποίηση αδειών δόμησης σε δασικές εκτάσεις μέχρι την υπόθεση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού και την τσιμεντοποίηση χώρων πρασίνου, καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για μία ανερμάτιστη πολιτική για το περιβάλλον χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και χωρίς πυξίδα. Η κυβέρνηση βαθμολογείται αρνητικά και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις στους τομείς της χωροταξίας, του θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υδατικών πόρων, της προστασίας της βιοποικιλότητας, του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος κ.ο.κ.. Είναι αλήθεια ότι η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και, ίσως, την τελευταία ευκαιρία για να σωθεί το περιβάλλον, αλλά και να ωφεληθεί η οικονομία. Η κυβέρνηση, όμως, φαίνεται ότι την έχει μετατρέψει αποκλειστικά και μόνο σε περιστασιακή «πράσινη» ευκαιρία για κρατικά έσοδα που δεν μπορεί να αναζητήσει αλλού.
EΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.