Μια γυναίκα στο τιμόνι της διπλωματίας του Πακιστάν


Είναι νέα, είναι γυναίκα κι όμως «έσπασε τη γυάλινη οροφή» στο Πακιστάν! Η Χίνα Ραμπανί Χαρ, η οποία αυτή την εβδομάδα έγινε 34 ετών, είναι η νέα υπουργός Εξωτερικών στο συντηρητικό Πακιστάν, όπου ουκ ολίγες πολιτικές καριέρας τελείωσαν από μια σφαίρα.
«Η υπουργοποίησή της ήταν αναγνώριση των ικανοτήτων της» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ασίζ Ζαρντάρι. Αυτές οι ικανότητες της θα δοκιμαστούν άμεσα, αφού την ερχόμενη εβδομάδα η Χαρ, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία της χώρας, θα μεταβεί στο Νέο Δελχί για το νέο γύρο δύσκολων διαπραγματεύσεων σχετικά με το μέλλον του διαφιλονικούμενο Κασμίρ.

Πάντως, το γεγονός ότι τη στηρίζει ο πρόεδρος της χώρας της δεν σημαίνει ότι της εξασφαλίζει και ασυλία από τα επικίνδυνα στοιχεία της πακιστανικής κοινωνίας και δη τους Ταλιμπάν. Η εικόνα μιας νεαρής μητέρας τριών παιδιών να φοράει στενά τζιν, προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις σε μια χώρα όπου οι γυναίκες φοράνε νικάμπ, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Αυτό που της δίνει κάποιο αέρα σιγουριάς και της εξασφαλίζει ενδεχομένως μια ιδιότυπη κοινωνική ασυλία είναι ότι προέρχεται από πολιτικό «τζάκι». Ο πατέρας της ήταν μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου του Πακιστάν και ο θείος της κυβερνήτης της Πουντζάμπ.

Και πάλι όμως, οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι μεγάλες. Μια από τις μεγαλύτερες είναι και ο τρόπος που θα τοποθετηθεί απέναντι στον στρατό σε μια χώρα όπου οι στρατηγοί επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την εξωτερική πολιτική. Αυτό το πεδίο, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα δοκιμάσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της ωριμότητα.

Η τέχνη της διαπραγμάτευσης όμως είναι κάτι που έχει σπουδάσει. Η Χίνα έχει πάρει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και μέχρι να χρισθεί υπουργός ασχολείτο με τις επιχειρήσεις της, μεταξύ των οποίων και το εστιατόριο «Polo Lounge» στη Λαχώρη.
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catID=11&artID=1399042
Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σχόλια