Απέρριψε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφυγή θυμάτων του Διστόμου

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε κατά πλειοψηφία ως απαράδεκτη την προσφυγή τεσσάρων Ελλήνων, που ζητούσαν αποζημιώσεις από την Γερμανία, για τη δολοφονία των γονιών τους το 1944, στο Δίστομο.
Σύμφωνα με το δικαστήριο οι προσφεύγοντες, μαζί με ακόμη 250 Έλληνες είχαν ασκήσει αγωγή αποζημίωσης κατά της Γερμανίας το 1995 και δύο χρόνια αργότερα δικαιώθηκαν μερικώς. Η αξίωσή τους έγινε αποδεκτή και από το εφετείο, ωστόσο ο τότε Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες εκτέλεσης της απόφασης.

Τα γερμανικά δικαστήρια, στα οποία είχαν ασκήσει παράλληλα αγωγή αναγνώρισαν ότι οι προσφεύγοντες είχαν υποστεί ανυπολόγιστο πόνο αλλά δεν έκαναν αποδεκτή την αξίωση τους για καταβολή αποζημίωσης, καθώς επικαλέστηκαν τις διεθνείς συμβάσεις και τον γερμανικό νόμο του 1953, καθώς και το γεγονός ότι το 1944 δεν είχε συναφθεί καμία διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για το συγκεκριμένο θέμα.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2006, το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει την προσφυγή τους, με αποτέλεσμα να στραφούν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεση. 
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=290931

Σχόλια