Θρίλερ με τον Ελληνα συνεργό του μακελάρη

Σε θρίλερ εξελίσσεται η προσπάθεια των διωκτικών αρχών να εντοπίσουν τον Ελληνα που συνδέεται με τον Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ. Οι διωκτικές αρχές της Νορβηγίας έχουν επιδοθεί σε «ηλεκτρονικό ανθρωποκυνηγητό» προκειμένου να εντοπίσουν τον συμπατριώτη μας με τον οποίο ο μακελάρης του Οσλο είχε επαφές και με τον οποίο επανίδρυσε το «Τάγμα των Ναϊτών», όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο ίδιος στο μανιφέστο του μίσους που συνέταξε.

Από την πρώτη στιγμή που οι νορβηγικές αρχές διάβασαν το 1.500 σελίδων «πόνημα»
του Μπρέιβικ άρχισαν την αναζήτηση των οκτώ ομοϊδεατών του, με τους οποίους συναντήθηκε, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2002. Στόχος της συνάντησης ήταν η επανίδρυση του «Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών», και σε αυτή φέρονται να έδωσαν το παρών άτομα από επτά ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Νορβηγίας: δύο από την Αγγλία και ένα από τις Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ρωσία, Σερβία και Ελλάδα.

Οι διωκτικές αρχές έχουν όμως να επιτελέσουν ένα πολύ δύσκολο έργο. Ο Νορβηγός μακελάρης, αν και αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια στη συνάντησή του με τους ομοϊδεάτες του, δεν δίνει καμία πληροφορία γύρω από τα ονόματά τους. Ετσι οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση που συγκλόνισε όλο τον κόσμο στρέφουν το βάρος των ερευνών τους στις διαδικτυακές επαφές του Μπρέιβικ, καθώς από εκεί πιστεύουν πως θα αλιεύσουν τις πληροφορίες για να φτάσουν στον εντοπισμό των οκτώ ομοϊδεατών του.

Για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των υπόλοιπων αυτοαποκαλούμενων «ιπποτών», μεταξύ των οποίων και του Ελληνα, οι αρχές ασφαλείας της σκανδιναβικής χώρας διεξάγουν έρευνες προς κάθε κατεύθυνση δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις ηλεκτρονικές επαφές του Μπρέιβικ. Ειδικοί στους υπολογιστές και τις επικοινωνίες έχουν κάνει φύλλο κκαι φτερό τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τα κινητά τηλέφωνα του μακελάρη προσπαθώντας να εντοπίσουν ηλεκτρονικά αποτυπώματα που θα οδηγούν στα πρόσωπα με τα οποία είχε επαφές, με την ελπίδα ότι θα αποκαλύψουν και τα υπόλοιπα μέλη του «τάγματος» προτού αυτά ενδεχομένως προβούν σε κάποια ανάλογη τρομοκρατική ενέργεια.

Μέχρι στιγμής πάντως οι νορβηγικές αρχές δεν έχουν ενημερώσει σε επίσημη μορφή τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες για τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Ωστόσο σε συζητήσεις που έχουν γίνει οι Σκανδιναβοί έχουν γνωστοποιήσει στους Ελληνες συνομιλητές τους ότι οι έρευνές τους έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

Συγκεκριμένα, από τις εργαστηριακές έρευνες στον υπολογιστή του Μπρέιβικ έχει βρεθεί μια ομάδα ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων που οδηγούν στην περιοχή των Βαλκανίων. Βέβαια πρόκειται για έναν μεγάλο γεωγραφικό χώρο που περιλαμβάνει πολλές χώρες, γι’ αυτό και οι έρευνες συνεχίζονται, ώστε να εξακριβωθεί με ποιες από τις χώρες αυτές διατηρούσε επαφές ο Μπρέιβικ κι αν ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και Ελλάδα.

Τα νεότερα και ακριβέστερα αποτελέσματα των ερευνών στη Νορβηγία αναμένονται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Εφόσον αυτές ολοκληρωθούν και τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα δείξουν Ελλάδα, οι νορβηγικές αρχές θα ενημερώσουν αμέσως και επίσημα τις ελληνικές, ώστε να ξεκινήσει αντίστοιχη έρευνα και εντός των συνόρων. Το διαδικτυακό κομμάτι της έρευνας θα αναλάβει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που είναι έτοιμη να δεχτεί τα εργαστηριακά ευρήματα των Νορβηγών και να προχωρήσει σε περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των στοιχείων, φτάνοντας στον τελικό στόχο που δεν είναι άλλος από την ταυτοποίηση του Ελληνα ομοϊδεάτη ή και συνεργάτη του ακροδεξιού Νορβηγού.

Φυσικά όσο οι Νορβηγοί «ξεσκονίζουν» τα ηλεκτρονικά ίχνη του μακελάρη, οι ελληνικές αρχές δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρατική Ασφάλεια έχει ήδη κάνει ορισμένες πρώτες έρευνες προκειμένου να προσδιορίσει με ποια άτομα ακραίας ιδεολογίας θα μπορούσε να σχετίζεται ή να συνεργάζεται ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ.

Ακουγε μουσική από τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» πριν από τη σφαγή
Το «Lux Aeterna», που ακούγεται στην ταινία «Αρχοντας των Δαχτυλιδιών», ήταν το κομμάτι το οποίο άκουγε ο Αντερς Μπρέιβικ την ώρα που έσπερνε τον θάνατο. Είχε προαποφασίσει ακόμα κι αυτή τη λεπτομέρεια της «αποστολής» του, όπως γράφει στο μανιφέστο του.

«Θα ανεβάσω στο τέρμα την ένταση στο iPod μου για να νικήσω τον τυχόν φόβο μου. Θα ακούω το “Lux Aeterna”, που είναι δυνατό κομμάτι» έγραψε χαρακτηριστικά και σύμφωνα με μαρτυρίες, αυτό ακριβώς έπραξε, μια και πίστευε ότι δίνει πάθος στην πράξη που ήθελε να κάνει. Αλλωστε, το κομμάτι ακούγεται στις σκηνές της ταινίας όπου υπάρχει δράση.

Ο δικηγόρος του, Γκέιρ Λίπσταντ, αποκάλυψε ότι ο δράστης είχε χρησιμοποιήσει κάποιου είδους φάρμακα ώστε να τον κρατούν ξύπνιο και σε εγρήγορση όση ώρα σκορπούσε τον θάνατο.

Είπε, ακόμα, πως ο κατηγορούμενος εκπλήσσεται από το γεγονός ότι δεν τον σκότωσαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων ή κατά την άφιξή του στο δικαστήριο, τη Δευτέρα, για την πρώτη ακροαματική διαδικασία.
«ΕΙΝΑΙ “ΠΑΡΑΦΡΩΝ”, ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΑΡΧΙΣΕ 60ΕΤΗ ΠΟΛΕΜΟ»
Αυτό που βγαίνει ως αβίαστο συμπέρασμα αναφορικά με την διανοητική κατάσταση του Νορβηγού μακελάρη ομολόγησε ο δικηγόρος του. Ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ είναι κατά πάσα πιθανότητα «παράφρων» δήλωσε ο δικηγόρος του, ωστόσο αρνήθηκε να δεσμευτεί κατά πόσο μια τέτοια άποψη θα χρησιμοποιηθεί στην υπερασπιστική του γραμμή.

«Ολη αυτή η υπόθεση δείχνει ότι είναι παράφρων» δήλωσε ο Γκέιρ Λίπσταντ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει αν ο πελάτης του θα δηλώσει στο δικαστήριο ότι δεν είχε σώας τας φρένας. Πάντως, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να θεωρείται πιθανό, έσπευσε να προσθέσει, καθώς ο δράστης δεν θεωρεί τον εαυτό του «τρελό». Πιστεύει, όπως σημείωσε ο συνήγορος, ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κατανοήσει την αλήθεια της πράξης του.

Ο Λίπσταντ είπε ακόμα ότι ο Μπρέιβικ είναι οπαδός της δικτατορίας και μισεί το δημοκρατικό πολίτευμα, τις δυτικές «αξίες», όπως και την πολυπολιτισμικότητα. Θεωρεί, δε, ότι η πράξη του συνιστά την έναρξη ενός πολέμου ο οποίος θα διαρκέσει εξήντα χρόνια. Θεωρεί εαυτόν «μαχητή» και την πράξη του κάτι που τον κάνει υπερήφανο.

Τέλος, ο δικηγόρος ξεκαθάρισε πως θα παραιτηθεί από την υπεράσπιση του μακελάρη, αν εκείνος αρνηθεί να υποβληθεί σε ψυχιατρικές εξετάσεις.
Ποινή για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»
Νέα διάταξη του νορβηγικού ποινικού κώδικα μπορεί να στείλει για τα καλά στη φυλακή τον Μπρέιβικ. Η αστυνομία αναμένεται να επικαλεστεί την εν λόγω διάταξη ώστε να δικαστεί για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δεδομένου ότι ομολόγησε πως είναι ο δράστης της διπλής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε εξήντα οχτώ -σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό- ανθρώπους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Aftenposten» που επικαλείται τις εισαγγελικές αρχές, η διάταξη αυτή για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, η οποία εισήχθη στον νορβηγικό ποινικό κώδικα το 2008, προβλέπει ως ανώτερη ποινή την 30ετή κάθειρξη. Ερωτηθείς από την εφημερίδα, ο εισαγγελέας Κρίστιαν Χάτλο τόνισε πάντως ότι η προσφυγή στην παράγραφο 102 δεν είναι στην παρούσα φάση παρά ένα ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η αστυνομία σκοπεύει να επικαλεστεί τα δύο πρώτα εδάφια της παραγράφου 147 που αφορούν «τρομοκρατικές ενέργειες» και προβλέπουν ποινή 21ετούς κάθειρξης. Τα δύο αυτά εδάφια αφορούν, το πρώτο, «τη σοβαρή αποσταθεροποίηση των βασικών λειτουργιών της κοινωνίας» και, το δεύτερο, την πρόθεση «διασποράς φόβου στον πληθυσμό».

Να σημειωθεί ότι -προς το παρόν- ο δράστης χαρακτηρίζεται μόνον ως ύποπτος, παρά το γεγονός ότι έχει παραδεχτεί τις πράξεις του. Σύμφωνα με το νορβηγικό δικαστικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι ο Μπέχρινγκ Μπρέιβικ έχει ομολογήσει, δεν μπορεί να του απαγγελθεί κατηγορία εάν δεν ολοκληρωθεί η ανάκριση.

Σε ό,τι αφορά τέλος το κατά πόσον έδρασε μόνος του ή είχε βοήθεια, η αστυνομία συνεχίζει να θεωρεί πως δεν υπήρξε αρωγός και εκτιμά πως ο δράστης είναι αρκούντως αναξιόπιστος ώστε οι δηλώσεις του περί «πυρήνων» να θεωρούνται σοβαρές.

Ο δικηγόρος του, πάντως, εξήγησε χθες πως όταν ο Μπρέιβικ μιλούσε για την ύπαρξη πυρήνων, εννοούσε έναν στη Νορβηγία και πολλούς στην υπόλοιπη Ευρώπη.
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&artid=1400688&catID=16

ΣΤ. ΔEΛΗΓIΩΡΓHΣ - Θ. Π. ΠΑΝΟΥ

Σχόλια