ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΑΓΚΥΡΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΜΕ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΗΠΑ


Πληθαίνουν οι ενδείξεις πως Τελ Αβίβ και Άγκυρα διεξάγουν εδώ και εβδομάδες μυστικές απευθείας συνομιλίες, για να προωθήσουν την επίλυση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών τους. Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνουν στην 'Αγκυρα διπλωματικοί κύκλοι, το ίδιο και στο Ισραήλ αλλά και στην αμερικανική πρωτεύουσα. Επίσημα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και αυτό του Ισραήλ αρνούνται να σχολιάσουν τις εντεινόμενες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις των δύο τέως συμμάχων στη Μέση Ανατολή ....
επιδεινώθηκαν δραματικά όταν Ισραηλινοί κομάντος  σκότωσαν οκτώ Τούρκους και έναν Τουρκο-αμερικανό, στη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων την 31η Μαΐου 2010. Η Τουρκία κατήγγειλε τότε το Ισραήλ στις διεθνείς πλατφόρμες και τα δικαστήρια και απαίτησε επίσημη συγνώμη και αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων. Το Ισραήλ απέρριψε τις απαιτήσεις και υποστήριξε ότι οι στρατιώτες του ενήργησαν με γνώμονα την αυτοάμυνα.
Οι μυστικές συνομιλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων  διεξάγονται από την πλευρά του Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και από το τουρκικό  Υπουργείο Εξωτερικών με τον υφυπουργό Σινιρλίογλουridun Sinirlioglu, και σύμφωνα απόλυτα έγκυρες πηγές  έχουν την παρασκηνιακή ενθάρρυνση και στήριξη των Αμερικανών.
Δεν είναι τυχαίο πως μετά τις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας της 12ης Ιουνίου, οι οποίες οδήγησαν σε μια νίκη ρεκόρ του πρωθυπουργού  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ''ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές'' και είπε ότι επιθυμεί  να βελτιώσει τις σχέσεις που επλήγησαν από το περιστατικό του στολίσκου. Μιλώντας για την βελτίωση των δεσμών με την Τουρκία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει  να επιχειρεί  εναντίον εκείνων που θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας αλλά αυτό δεν εμποδίζει στον τερματισμό των τεταμένων σχέσεων με την Άγκυρα.
''Η κυβέρνησή μου θα χαρεί να συνεργαστεί με τη νέα τουρκική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των χωρών μας, με την ελπίδα  να αποκατασταθεί η συνεργασία μας και να ανανεωθεί  το πνεύμα της φιλίας που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των λαών  μας επί πολλές γενιές'', καταλήγει ο Νετανιάχου.

elkeda.gr

Σχόλια