Τα «πολιτικά δακρυγόνα» είναι χειρότερα…

 Του Θανάση Νάκου*
Το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα είναι ότι ακόμη και τώρα, που είναι προφανές ότι δεν μπορούμε πια να υποκρινόμαστε, ότι το πρόγραμμα λιτότητας συνιστά λύση ή ότι γλιτώσαμε την χρεοκοπία, η υπεύθυνη κυβέρνηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.
Προφανώς καταδικάζουμε όλοι, ομόθυμα τα απαράδεκτα φαινόμενα βίας και τους προπηλακισμούς βουλευτών. ‘Όμως, ενώ αυτό δεν αρκεί, η κυβέρνηση φαίνεται δυστυχώς να αρκείται, γεγονός που συνηγορεί στο να μείνει ανέγγιχτη η πολιτική ουσία που υπάρχει πίσω από αυτού του τύπου τη βία.
Πολιτική ουσία που πολύ λίγο σχετίζεται με τις κομματικές αντιπαραθέσεις Πασοκ – Συριζα. Αντίθετα σχετίζεται εξαιρετικά πολύ με την αντίληψη εκείνων που τα προηγούμενα χρόνια ανέκοψαν κάθε αλλαγή. Είναι οι ίδιοι που σήμερα συνεχίζουν να ρίχνουν «πολιτικά δακρυγόνα»∙ ο ένας στον άλλον και τελικά όλοι μαζί προς την κοινωνία. Το ζήτημα είναι «γιατί».
Πίσω από την θολούρα που προκαλούν τα «πολιτικά δακρυγόνα» βρίσκονται όλοι όσοι έχουν συμφέρον να παρατείνεται το χάος, αντιληπτό απλώς ως μια μεγάλη φασαρία η οποία θα τελειώσει και θα εισρεύσουν πάλι τα κοινοτικά χρήματα για να ξαναγίνουν όλα όπως πριν. Δεν θέλουν να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο με τους δανειστές μας από αυτό που ουσιαστικά δεν διαπραγματεύτηκαν, γιατί προφανώς είναι προτιμότερο για αυτούς να ροκανίσουν και όχι να αξιοποιήσουν το χρόνο που μένει. Στο σχεδιασμό τους, λοιπόν, προέχει να καταφέρουν, πάση θυσία, να διατηρηθούν στην εξουσία, ώστε να είναι εκείνοι που θα διαχειριστούν τα πολιτικά οφέλη που θα φέρει, όταν ξανάρθει, το «μάνα εξ ουρανού». Οι άλλοι πάλι που υποτίθεται ότι πρωτοστατούν στην κοινωνική αντίδραση – γιατί και τους «αγανακτισμένους» με τους παλιούς όρους τους ερμηνεύουν και δεν παραδέχονται ότι οι πολίτες της πλατείας δεν επιθυμούν την «καθοδήγηση» τους – νομίζουν πως έτσι θα μπορούν να συνεχίσουν ανώδυνα να αρνούνται χωρίς να προτείνουν ποτέ. Αναλαμβάνοντας τη συντήρηση της καταστροφικής νοοτροπίας της Μεταπολίτευσης.
Όμως τίποτε από όλα όσα ξέρουμε δεν θα είναι ξανά όπως πριν.
Έτσι προκύπτει η υπέρτατη ανάγκη να συγκεντρωθούμε επιτέλους στο σημαντικό. Να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε τη δουλειά μας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη για όσους σήμερα αδικούνται κατάφωρα. Το σημαντικό λοιπόν είναι να προσπαθήσουμε να πετύχουμε συμφερότερους όρους στην συμφωνία μας με την τρόικα σε συνδυασμό με τη δική μας προσήλωση στην αναζωογόνηση της οικονομίας, που σίγουρα δεν γίνεται με την φορολογική εξουθένωση των πολιτών και την προστασία των προνομιούχων.
Τα άλλα όλα απλώς εντάσσονται σε έναν αγώνα επιβίωσης, στον οποίο αποδύονται όσοι ρίχνουν τα «πολιτικά δακρυγόνα», κυνικά αδιάφοροι για τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ουσία της Ελλάδας.
Ο Θανάσης Νάκος είναι βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ.



Σχόλια