Τι’ χες Γιάννη, τι’ χα πάντα: Αλχημείες, αγωνίες και διαφωνίες



Σοφία Βούλτεψη
Επιστροφή σε παλιές πρακτικές
 
Τι’ χες Γιάννη, τι’ χα πάντα, υπ' αριθμόν 1: Η αποκάλυψη της νέας λογιστικής αλχημείας για αναστολή των πληρωμών του Δημοσίου για δύο ημέρες προκάλεσε την γενική θυμηδία, αλλά και έφερε στο νου ανάλογη εγκύκλιο της κυβέρνησης Σημίτη – οπότε δεν μένει παρά να συνεννοηθούμε με την Goldman Sachs για μερικά swaps ακόμη…
Σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου των Οικονομικών προς τις εφορίες της χώρας, οι πληρωμές σταματούν το διήμερο 28 και 29 Ιουλίου και θα επαναληφθούν από τη Δευτέρα, 1 Αυγούστου.
Η Νέα Δημοκρατία, δια του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας Γιάννη Βρούτση, ζήτησε εξηγήσεις, τις οποίες, βεβαίως, δεν έλαβε.
Άλλωστε, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται…

Τι’ χες Γιάννη, τι’ χα πάντα, υπ’ αριθμόν 2: Εκεί που περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει με την συμμετοχή των ιδιωτών – με συσκέψεις επί συσκέψεων – έσκασε και άλλη σημαντική είδηση:
Το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που αποδίδεται στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, είναι παραγεγραμμένο, σύμφωνα με τον ανακριτή του Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου Βασίλη Λαμπρόπουλο, ενώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αρμόδια είναι η τακτική Δικαιοσύνη.
Τι’ χες Γιάννη, τι’ χα πάντα, υπ’ αριθμόν 3: Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε ξανά χθες για το θέμα των συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών. 
Οι συγχωνεύσεις (ξανα)αποφασίστηκαν, απλώς αυτή τη φορά η αρμοδιότητα έφυγε από τον έναν αντιπρόεδρο, τον κ. Πάγκαλο, και πήγε στον άλλον (και υπουργό Οικονομικών), τον κ. Βενιζέλο.
Μέσα στη γενική σύγχυση, βέβαια, σχεδόν απαρατήρητο πέρασε το γεγονός ότι χθες ξεκίνησε και επισήμως το πείραμα με την έναρξη των συνομιλιών για την ανταλλαγή ομολόγων και εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.
Μια περίοδος αγωνίας ξεκίνησε χθες, με την ευχή και την ελπίδα να κρατήσει όσο το δυνατόν λιγότερο.
Ήδη χθες, η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε πως από το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχει στην κατοχή της, θα έχει ζημία 71 εκ ευρώ.
Και αναμένονται πολλές τέτοιες ανακοινώσεις, που ουσιαστικά θα επιβεβαιώνουν την επιλεκτική χρεοκοπία.
Κάθε άλλο παρά τυχαία ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα θα δώσει ως αντάλλαγμα μέρος της εθνικής της κυριαρχίας.
Και το χειρότερο: Χθες, ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, σε μια πολύ κρίσιμη συνεδρίαση του Ταμείου, αποφάνθηκε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και κακώς συνεχίζεται η βοήθεια προς την Ελλάδα.
Μάλιστα, είπε πως η συμμετοχή των ιδιωτών έχει ασάφειες και είναι ανεπαρκής!
Αλλά, ως γνωστόν, η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει δεχθεί τα πάντα όχι μόνο χωρίς διαπραγμάτευση, αλλά και χωρίς δεύτερη σκέψη…

http://www.elzoni.gr/html/ent/034/ent.12034.asp

Σχόλια