Το Μεσοπρόθεσμο και το αδηφάγο Δημόσιο απειλούν την περιουσία των ΟΤΑ

Σαφείς αιχμές για σχέδιο ιδιωτικοποίησης μέρους της περιουσίας των Δήμων αφήνει ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας κος Μιχάλης Γιαννάκης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών, κο Ευ. Βενιζέλο.
«Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η κυβέρνηση μπορεί να προβεί στην ιδιωτικοποίηση περιουσίας που ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης» σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκης που κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια συκοφάντησης των Δήμων, προκειμένου να διευκολυνθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της περιουσίας τους.
Παράλληλα, ο Μιχάλης Γιαννάκης εγείρει ζήτημα συμβατότητας του εφαρμοστικού νόμου με το συνταγματικά κατοχυρωμένο «Αυτοδιοίκητο» των ΟΤΑ και ζητά πολιτική συμφωνία με την Κεντρική Ένωση Δήμων, ώστε να προστατευθεί η Δημοτική Περιουσία από το αδηφάγο Ελληνικό Δημόσιο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:





ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών
Αθήνα, 14 Ιουλίου 2011

ΘΕΜΑ: «Ιδιωτικοποιείται η περιουσία των ΟΤΑ;»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του πρώτου εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-13, η κυβέρνηση μπορεί να προβεί στην ιδιωτικοποίηση περιουσίας που ανήκει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ιδιοποίηση από μέρους του Κράτους της περιουσίας αυτής μάλιστα, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με μια Υπουργική Απόφαση και χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα στον οποίο ανήκει το προς ιδιωτικοποίηση ακίνητο και χωρίς να μπορεί να υποβληθεί η ιδιωτικοποίηση στην βάσανο της Κοινοβουλευτικής Διαδικασίας.

Επιπλέον, με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, ο κύριος Υπουργός αγνοεί επιδεικτικά το «Αυτοδιοίκητο» των ΟΤΑ που προβλέπονται ρητά στις παραγράφους 2 και 5 του άρθρου 102 του Συντάγματος.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, μάλιστα, με την κατασυκοφάντηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Υπουργείο Εσωτερικών και τα πρωτοσέλιδα για τα «Μνημόνια των Δήμων» που κορυφώθηκαν με την εμπλοκή στην εκταμίευση της 5ης Δόσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δημιούργησαν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί ένα νοσηρό κλίμα σε βάρος των ΟΤΑ προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να αποδεχθούν την ιδιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας και την ιδιωτικοποίησή της.

Επειδή στην Δημοτική Περιουσία εντάσσεται το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων, των δημοτικών σταδίων, κολυμβητηρίων, πνευματικών κέντρων κοκ, που έχουν δημιουργηθεί από το υστέρημα των δημοτών

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Προτίθεται ο Υπουργός να προβεί στην ιδιωτικοποίηση μέρους της Δημοτικής Περιουσίας; Αν όχι, ποιοι λόγοι επιβάλλουν την ρητή αναφορά των ΟΤΑ στο άρθρο 10 του Εφαρμοστικού; Προτίθεται το Υπουργείο να αλλάξει την συγκεκριμένη διάταξη;
-Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να συνάψει πολιτική συμφωνία με την ΚΕΔΚΕ, ώστε να προστατευθεί από το αδηφάγο Ελληνικό Δημόσιο η Δημοτική Περιουσία;



Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Σχόλια