Το θανατικό χτύπησε δυο φορές στη Νορβηγία

Μπροστά σε πολλά ερωτήματα για το πώς ξεχυλίχτηκαν τα τραγικά γεγονότα χθες στο Όσλο και στο νησί Ούτόγια βρίσκονται οι αρχές της Νορβηγίας. Ο φερόμενος ως δράστης του μακελειού δηλώνει εθνικιστής και εχθρός του Ισλάμ

Η Νορβηγία σε κατάσταση σοκ και η παγκόσμια κοινή γνώμη να μην μπορεί να συνέλθει από τα απίστευτα γεγονότα στην καρδιά της πρωτεύουσας και στο νησί Ουτόγια 40 χιλιόμετρα μακριά από το Όσλο, όπου εκτυλίχθηκε ένα χωρίς προηγούμενο μακελειό με θύματα νέα παιδιά.
Συσπείρωση και ενότητα
Νεκροί και τραυματίες στο κέντρο της πρωτεύουσαςΤο θανατικό χτύπησε δύο φορές στην όμορφη χώρα του βορρά, την μια το μεσημέρι στην καρδιά της πόλης και μετά από μια ώρα σε κατασκήνωση κατά τη διάρκεια ετήσιας συγκέντρωσης της νεολαίας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του πρωθυπουργού Γενς Στόλτεμνπεργκ. Δράστης ο ίδιος άνθρωπος, ένας 32χρονος άνδρας, σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, ο οποίος και συνελήφθη. Αφού πυροδότησε την βόμβα στο κέντρο του Όσλο, στη συνέχεια με το αυτοκίνητό του πήγε στο νησί Ουτόγια και ντυμένος αστυνομικός πυροβόλησε αδιάκριτα νεαρούς κατασκηνωτές προκαλώντας αιματοχυσία με πάνω από 80 θύματα.
Ο βασιλιάς της Νορβηγίας κάλεσε τους Νορβηγούς να συσπειρωθούν και να αλληλοβοηθηθούν. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της χώρας Στόλτενμπεργκ, που την ώρα της βομβιστικής επίθεσης κοντά στο κυβερνητικό κτήριο όπου έχει τo  γραφείο δεν ήταν εκεί, έστειλε μήνυμα ενότητας «Κανείς δεν μπορεί να είναι πλήρως προετοιμασμένος για ένα τέτοιο γεγονός», είπε μιλώντας στην τηλεόραση. «Είμαστε σε ετοιμότητα και οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν πολλές ασκήσεις για τέτοια περιστατικά. Θα μπορώ πω περισσότερα όταν μάθω λεπτομέρειες. Το σημαντικό τώρα είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και να νοιαστούμε για τους συγγενείς των θυμάτων».
Στο σκοτάδι οι έρευνες
Συντρίμια παντού Η αστυνομία προσπαθεί να ξετυλίξει το νήμα των χθεσινών γεγονότων και να εξηγήσει πώς ο φερόμενος ως δράστης, αφού πυροδότησε τη βόμβα στο κέντρο του Όσλο, μπήκε στην κατασκήνωση και μπόρεσε να εκτελέσει τόσους πολλούς πριν οι δυνάμεις ασφαλείας τον συλλάβουν. Οι αρχές δεν δίνουν πληροφορίες. Για την ταυτότητα του 32χρονου άνδρα έγινε γνωστό ότι έχει μια μικρή επιχείρηση παραγωγής αγροτικών προϊόντων και ότι στο διαδίκτυο έχει δηλώσει εθνικιστής και πολέμιος της πολυπολυτισμικότητας και του Ισλάμ. Η νορβηγική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο φερόμενος ως δράστης διατηρεί επαφές με ακροδεξιούς κύκλους της χώρας και ότι έχει δηλώσει στο όνομά του δύο όπλα, εκ των οποίων το ένα αυτόματο.
Όσο περνούν οι ώρες, γίνονται και περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές. Προς το παρόν η αστυνομία συστήνει στους Νορβηγούς να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις. Οι έρευνες κινούνται ακόμη στο σκοτάδι, οι ειδικοί προσπαθούν να ξετυλίξουν το νήμα αυτού του διπλού θανατικού που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και αισθήματα αλληλεγγύης από ανώτατους αξιωματούχους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/reuters
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15261205,00.html

Σχόλια

  1. υπάρχει φωτογραφία του με μασονική περιβολή.
    ως γνωστον, οι μασόνοι είναι αυθεντικοί διεθνιστές εργαζόμενοι για το επερχόμενο παγκόσμιο κράτος και όχι εθνικιστές.
    Τα ΜΜΕ το χαβά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.