Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

"Ειρήνη" στην Επίδαυρο

Με μία από τις πιο αγαπημένες και εντυπωσιακά επίκαιρες κωμωδίες του Αριστοφάνη, την «Ειρήνη», ανοίγει την αυλαία του σήμερα, το Φεστιβάλ Επιδαύρου (1/7, ώρα έναρξης 21:00). Τη δραματουργική επεξεργασία αλλά και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος κρατά τον ρόλο του Τρυγαίου. Πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του ηθοποιού στο αργολικό θέατρο, στην οποία δουλεύει με μεράκι μαζί με μία ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών του θιάσου Θεατρική Διαδρομή.
    Η «Eιρήνη» θεωρείται στην παγκόσμια δραματουργία ως ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 421 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος.


    Πρωταγωνιστής του έργου ο Τρυγαίος, ένας φτωχός αμπελουργός που αγανακτισμένος από την κατάντια των αμπελιών του αποφασίζει να ψάξει και να απελευθερώσει την Ειρήνη, η οποία είναι φυλακισμένη σε μία σπηλιά. Πρέπει να βιαστεί όμως, γιατί ο Πόλεμος έχει στο μεταξύ μαζέψει σε ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη και ετοιμάζεται να τις λιώσει με το γουδοχέρι. Ξεκινάει για τον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ' ένα τεράστιο σκαθάρι. Από εκεί αρχίζουν οι περιπέτειες του μέχρι να επιστρέψει νικητής στη γη...
    Τη μετάφραση υπογράφει ο Κ. Χ. Μύρης, τα σκηνικά επιμελείται ο Γιάννης Κόττης, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Μίνως Μάτσας, τη χορογραφία η Ελπίδα Νίνου, και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ.
    Τη διανομή συμπληρώνουν οι Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Γαλίτης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Κων/νος Γιαννακόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Σπύρος Παππάς, Ορέστης Τζιόβας, Τάκης Παπαματθαίου, Δημήτρης Δεγαΐτης, Ίρις Παπαϊωάννου-Ντεκώ κ.α.
    Η παράσταση θα παιχτεί και το Σάββατο 2 Ιουλίου.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.