"Ειρήνη" στην Επίδαυρο

Με μία από τις πιο αγαπημένες και εντυπωσιακά επίκαιρες κωμωδίες του Αριστοφάνη, την «Ειρήνη», ανοίγει την αυλαία του σήμερα, το Φεστιβάλ Επιδαύρου (1/7, ώρα έναρξης 21:00). Τη δραματουργική επεξεργασία αλλά και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος κρατά τον ρόλο του Τρυγαίου. Πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του ηθοποιού στο αργολικό θέατρο, στην οποία δουλεύει με μεράκι μαζί με μία ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών του θιάσου Θεατρική Διαδρομή.
    Η «Eιρήνη» θεωρείται στην παγκόσμια δραματουργία ως ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 421 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος.


    Πρωταγωνιστής του έργου ο Τρυγαίος, ένας φτωχός αμπελουργός που αγανακτισμένος από την κατάντια των αμπελιών του αποφασίζει να ψάξει και να απελευθερώσει την Ειρήνη, η οποία είναι φυλακισμένη σε μία σπηλιά. Πρέπει να βιαστεί όμως, γιατί ο Πόλεμος έχει στο μεταξύ μαζέψει σε ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη και ετοιμάζεται να τις λιώσει με το γουδοχέρι. Ξεκινάει για τον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ' ένα τεράστιο σκαθάρι. Από εκεί αρχίζουν οι περιπέτειες του μέχρι να επιστρέψει νικητής στη γη...
    Τη μετάφραση υπογράφει ο Κ. Χ. Μύρης, τα σκηνικά επιμελείται ο Γιάννης Κόττης, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Μίνως Μάτσας, τη χορογραφία η Ελπίδα Νίνου, και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ.
    Τη διανομή συμπληρώνουν οι Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Γαλίτης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Κων/νος Γιαννακόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Σπύρος Παππάς, Ορέστης Τζιόβας, Τάκης Παπαματθαίου, Δημήτρης Δεγαΐτης, Ίρις Παπαϊωάννου-Ντεκώ κ.α.
    Η παράσταση θα παιχτεί και το Σάββατο 2 Ιουλίου.

ΑΠΕ

Σχόλια