Αμετακίνητος ο Σαμαράς στη συνάντηση με την Κλίντον

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στην άρνησή του για συμμετοχή ιδιωτών.
Κατά της συμμετοχής ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς με δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε το πρωϊ της Δευτέρας στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέδωσε στη συνέχεια και μακροσκελέστατη δήλωση εξηγώντας γιατί αρνείται να συνυπογράψει τη συμμετοχή ιδιωτών και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση». Τα όσα ανέφερε ο κ. Σαμαράς προκάλεσαν την αντίδραση τόσο του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Η. Μόσιαλου που τον κατηγόρησαν για ανευθυνότητα και μικροπολιτική σκοπιμότητα.

Η συνάντηση Κλίντον - Σαμαρά χαρακτηρίστηκε «γόνιμη» και οι δύο πλευρές φέρονται να έμειναν στις θέσεις τους. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέμεινε ότι χρειάζεται λύση επί της ουσίας του ελληνικού προβλήματος και δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο ρόλος της Γερμανίας θα είναι καθοριστικός στην οριστική επίλυση του προβλήματος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τις θέσεις του, δηλαδή ότι συμφωνεί με την επίτευξη ορισμένων εκ των στόχων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και ότι διαφωνεί με το μίγμα που έχει επιλεγεί, ιδιαίτερα στο σκέλος των φόρων.

«Είχαμε δύο παράλληλους μονολόγους». Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε την ατμόσφαιρα πρόσωπο με γνώση της ατμόσφαιρας που επεκράτησε στη συνάντηση. Πηγές από τη ΝΔ επέμεναν ότι δεν υπήρξε πίεση από την πλευρά της κυρίας Κλίντον να δοθεί στήριξη στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της τρόικας, υπενθυμίζοντας τα όσα πρόσφατα έγραψε η εφημερίδα Wall Street Journal για τις απόψεις του κ. Σαμαρά. Ωστόσο, πιο ψύχραιμοι παρατηρητές έλεγαν ότι είναι προφανείς οι λόγοι της επίσκεψης της κυρίας Κλίντον στην Ελλάδα και επομένως και η στόχευσή της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο πλευρές κινήθηκαν σε ελαφρά διαφορετικές γραμμές.

Ο κ. Σαμαράς, στη δήλωσή του, επιμένει ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων οδηγεί σε επιλεκτική χρεοκοπία, που με τη σειρά της επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία στην Ελλάδα, ενώ θα έχει και επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και στα ασφαλιστικά ταμεία. Και σημειώνει τόσο τις σχετικές αντιρρήσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν - Κλοντ Τρισέ όσο και το γεγονός ότι κανείς δεν διασφαλίζει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί από μία τέτοια επιλογή. Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και, μακροχρόνια, της έκδοσης ευρωομόλογου.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=411596

Σχόλια