«Σχέδιο Μάρσαλ» αλλά για τους ξένους

Από την ανάλυση των όρων της συμφωνίας που αφορούν στην υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια και στην εκποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων προκύπτει με ξεκάθαρο τρόπο ότι τα κέρδη για τις οικονομίες των πιστωτριών χωρών θα είναι τεράστια, χωρίς ανάλογα οφέλη για την Ελλάδα και τους πολίτες της. Πρακτικά, αυτό που θα συμβεί είναι ότι επιθεωρητές της Ε.Ε. θα αποφασίζουν όπως θέλουν για τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ, παρακάμπτοντας τον ελληνικό μηχανισμό. Παράλληλα, με το βιαστικό τρόπο που συμφώνησε η κυβέρνηση με την Τρόικα να πραγματοποιηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι βέβαιο ότι οι μεγάλες ξένες εταιρίες θα αποκτήσουν σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου σε τιμές εξευτελιστικές, καθώς και τον πλήρη έλεγχο σε υποδομές και δίκτυα κοινής ωφέλειας.


Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου συμφώνησε να παραδώσει τα «κλειδιά» της χώρας στους ξένους και αποδέχθηκε να γίνουν επενδύσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα που αποσκοπούν στην άντληση πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας από τις οικονομίες των μεγάλων πιστωτών της. Είναι δεδομένο, άλλωστε, ότι από την κρίση έχει ήδη προκύψει κέρδος αρκετών δισ. ευρώ, π.χ. για τη Γερμανία, στην οποία, όπως και σε άλλες χώρες, προσφέρεται τώρα η ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη τους παρέχοντας στήριξη στην Ελλάδα. Μια χαρά deal, δηλαδή, για τους ισχυρούς που επενδύουν στην ελληνική κρίση. Το ερώτημα, όμως, είναι κατά πόσον από τη συμφωνία αυτή θα ζημιωθεί η οικονομία της δικής μας χώρας και ο ελληνικός λαός.

Αν με την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης της Tρόικας και την υπογραφή του αρχικού Μνημονίου η κυβέρνηση Παπανδρέου εκχώρησε στις δάνειες δυνάμεις σημαντικό μέρος της εθνικής κυριαρχίας, είναι προφανές ότι με τη «λεόντεια» συμφωνία για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια στη χώρα μας και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας στρατηγικής σημασίας η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας επεκτείνεται. Προσπορίζοντας με τον τρόπο αυτόν σημαντικά οφέλη στους ξένους και ζημιώνοντας ανάλογα το Ελληνικό Δημόσιο και την ελληνική κοινωνία. Είναι σαφές ότι το περίφημο «Σχέδιο Μάρσαλ» στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να λειτουργήσει προς όφελος της χώρας μας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχόλια