«Περιμένοντας την καταστροφή»

Σενάρια, νουθεσίες και αναλύσεις λίγο πριν από την αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής. Η ευρωκρίση και η Ελλάδα και πάλι στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού τύπου.

«Το ευρώ δεν πέθανε, αλλά πάσχει από δομικά λάθη», υποστηρίζει σε ανάλυσή του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου, Τόμας Στράουμπχααρ, στην Die Welt.
Ο Γερμανός οικονομολόγος σημειώνει ότι το ερώτημα είναι «εάν υπάρχει η πολιτική βούληση, να αποδεχθούμε την αποτυχία του ευρώ. Εάν οι πολιτικοί δεν έχουν αυτή τη βούληση, τότε να προχωρήσουν και σε διορθωτικές κινήσεις. Από την ΟΝΕ πρέπει να δρομολογήσουν μία δημοσιονομική ένωση», γράφει ο κ. Στράουμπχααρ και παραπέμπει στο παράδειγμα των ΗΠΑ και της Ελβετίας, που είναι ομοσπονδιακές χώρες, υπογραμμίζοντας:
«Δημοσιονομική ένωση δεν σημαίνει οπωσδήποτε εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων ή της φορολογίας. Οι ομόσπονδες πολιτείες στην Αμερική ή τα καντόνια στην Ελβετία διαθέτουν απλώς κανονιστικό πλαίσιο για μία κεντρική υψηλή εποπτεία στα δημοσιονομικά.
Αναγκαία είναι όμως ένα πιο αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας και η κατάργηση της ρήτρας bail-out, διότι δημοσιονομική ένωση χωρίς ευθύνη δεν υφίσταται, αλλά και διεύρυνση των μηχανισμών σταθερότητας.»
«Περιμένοντας την καταστροφή», είναι ο τίτλος σχολίου της γερμανικής έκδοσης των Financial  Times (του Βόλφγκανγκ Μυνχάου) για την ευρωκρίση εν όψει της αυριανής έκτακτης συνόδου κορυφής:
«Έχουμε την εντύπωση ότι οι Γερμανοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη μια φορά σε μια ευρωπαϊκή καταστροφή, σαν εκείνη που προκάλεσαν οι εθνικιστές πριν από 100 χρόνια. Η Άγκελα Μέρκελ προσπαθεί με την αποικιακή ευρωπολιτική της να παγιώσει την υπεροχή της Γερμανίας στην Ευρώπη εις βάρος ολόκληρης της ΕΕ.
Από την ευρωπαϊκή ιστορία δύσκολα μπορούμε να πιστέψουμε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει αίσιο τέλος.»
Ο αναλυτής υπογραμμίζει ότι στην αυριανή σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να αποφασίσουν, πρώτον για το 2ο πακέτο για την Ελλάδα, δεύτερον, την διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τρίτον, την ευελιξία του.
Ταυτόχρονα εκφράζει τις αμφιβολίες του ότι αύριο θα δοθεί τελική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας και εκτιμά ότι σε μια τέτοια περίπτωση «οι χρηματαγορές θα αντιδράσουν με υψηλά επιτοκιακά περιθώρια, διότι, όπως λένε, η Ευρώπη μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία μόνον με ισχυρές πιέσεις», και καταλήγει: «Η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί αυτή τη στιγμή να καταστρέψει την Ευρώπη του Χέλμουτ Κολ.
Θα αφήσει την κρίση να μας συμπαρασύρει και θα καταναλώσει την πολιτική της ενέργεια για απόδοση ευθυνών. Η πιθανότητα διάλυσης της ΟΝΕ και επομένως και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι πια μεγάλη.»

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15252961,00.html

Σχόλια