Στο σταθμό του Μονάχου

Του Στράτου Γ. Σιμόπουλου
Η βαθιά ύφεση που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία, ως αποτέλεσμα των αποτυχημένων κυβερνητικών πολιτικών οι οποίες συνοδεύουν το μνημόνιο, δημιουργεί ένα σύγχρονο μεταναστευτικό ρεύμα με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, από το αντίστοιχο της δεκαετίας του ’60. Σήμερα, λοιπόν, λόγω της ύπαρξης ενός
εκπαιδευτικού συστήματος που δεν διαθέτει καμία σύνδεση με την αγορά και την παραγωγή, οδηγούνται χιλιάδες επιστήμονες , κυρίως νέοι, σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.


Έτσι, ενώ παλαιότερα κάναμε εξαγωγή ανειδίκευτων εργατών, σήμερα εξάγουμε επιστήμονες προικισμένους, πολλές φορές, με εξαιρετικές δυνατότητες.
Τα στοιχεία στη κατεύθυνση αυτή είναι αμείλικτα. Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2011, 35.000 περίπου συμπατριώτες μας συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό διεκδικώντας μια θέση εργασίας στην Ευρώπη προστιθέμενοι στους περισσότερους από 115.000 – 140. 000 επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο, με το 16% μάλιστα από αυτούς να μην επιθυμεί να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα.

Υπάρχουν βέβαια πολλοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φαινόμενο θετικά, θεωρώντας ότι η παγκοσμιοποίηση δίνει ευκαιρίες που πρέπει να εκμεταλλευθούμε.

Όταν όμως η φυγή οφείλεται στην ισχνή παραγωγική μας βάση, στην υστέρηση στην έρευνα στη τεχνολογία και στην καινοτομία, αλλά και στις περιορισμένες ευκαιρίες ακόμη και για επαγγέλματα όπως του γιατρού και του δικηγόρου, εύκολα κατανοεί κανείς ότι το θέμα είναι περισσότερο σύνθετο και υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ακολουθήσουμε στοχευόμενες πολιτικές ανάπτυξης που θα μειώσουν την έκταση και τις προφανείς παρενέργειες του φαινομένου.

Με όχημα το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο μπορούμε να δημιουργήσουμε τέτοιες πολιτικές που θα ενσωματώνουν ουσιαστικά κίνητρα για την επιχειρηματικότητα των νέων επιστημόνων, την μετεγκατάσταση στις επαρχιακές πόλεις επιστημονικού δυναμικού και την αγροτική εκμετάλλευση με σύγχρονες μεθόδους.
Οι πολιτικές, βέβαια, αυτές θα φέρουν πολύ γρήγορα αποτελέσματα, αν παράλληλα υιοθετηθούν και οι προτάσεις της ΝΔ για την επανεκκίνηση και την ανάκαμψη της οικονομίας, οι οποίες σημειωτέον υιοθετούνται πλέον με γοργό ρυθμό από πολλές πλευρές τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

(Αναδημοσίευση από τον Ελεύθερο Τύπο 15/07/2011).

O Στράτος Σιμόπουλος είναι επιχειρηματίας και Αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ



http://taxalia.blogspot.com/2011/07/blog-post_645.html

Περισσότερα άρθρα του μπορείτε να διαβάσετε στο blog:
www.efsimopoulos.gr.

Σχόλια

  1. Ένα χωριό που εξαφανίστηκε...ένα ιερό που έμεινε... μία φωνή η δική μας... σε μία εποχή άσχημη.
    Ένα λεπτό του χρόνου σας... ή ένα ευρώ που περισσεύει...

    http://church-taxiarchon-kernitsas.blogspot.com/ Επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας και αν θέλετε βοηθείστε για την ανέγερση της ιστορικής εκκλησίας όλων μας, της εκκλησίας των Ταξιαρχών, της Μονής Κερνίτσης ή απλά διαδώστε το μύνημά μας και προβάλλετε το ιστολόγιό μας.
    Ένα λεπτό από το χρόνο σας.
    Ευχαριστούμε και συγνώμη για την ενόχληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.