ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣΗ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ

 
Αύξηση των δαπανών και αδυναμία αντιμετώπισης της σπατάλης
 
Προκύπτει από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού

Την αύξηση των δαπανών και την αδυναμία αντιμετώπισης της σπατάλης από την κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του 2011, φέρνει στη βουλή ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που απευθύνεται στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο βουλευτής Λαρίσης αφού εστιάζει στους λόγους αύξησης των δαπανών ζητά να κατατεθούν στη βουλή οι κωδικοί των δαπανών του προϋπολογισμού όπου γίνονται οι υπερβάσεις.
Η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Τα επίσημα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 καταδεικνύουν ότι έχει συντελεστεί πραγματικός εκτροχιασμός του. Όλοι οι αριθμοί είναι αρνητικοί. Η φοροκαταιγίδα που επέβαλε η κυβέρνηση όχι μόνον δεν απέφερε αύξηση των εσόδων, αλλά αντιθέτως μείωσε δραματικά τα έσοδα, λόγω της ύφεσης αλλά και της κατάρρευσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Επιπλέον, όμως, και οι δαπάνες για το α΄ εξάμηνο του 2011 εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες κατά 8,8% (ή κατά 2,7 δισ. ευρώ) έναντι του περυσινού εξαμήνου.
Ιδιαιτέρως, όμως, αρνητικό είναι το γεγονός ότι οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% το πρώτο εξάμηνο του 2011, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 1,9%.
Όπως προκύπτει, η εκτίναξη των δαπανών, πέραν των υψηλότερων τόκων (περίπου 1,3 δισ. ευρώ), οφείλεται στην προφανή αδυναμία αντιμετώπισης της σπατάλης, καθώς επίσης και στις συνέπειες της έκρηξης της ανεργίας. Η δραματική διόγκωση της ανεργίας επιβάλει αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία, εξαιτίας της μείωσης εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και στον ΟΑΕΔ, λόγω της καταβολής επιδομάτων ανεργίας σε περισσότερους ανέργους.
Μάλιστα, πολλά Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το μέγιστο μέρος των επιχορηγήσεών τους, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ που έχουν απορροφήσει, από το πρώτο εξάμηνο του έτους, το 91% και το 79 % αντίστοιχα των πόρων του 2011. Ενώ, η επιχορήγηση προς τον ΟΑΕΔ για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας έχει ήδη καλύψει το 96% της ετήσιας χρηματοδότησης».
Κατόπιν τούτων, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
  1. Ποιοι είναι αναλυτικά οι κωδικοί αριθμοί εξόδων του προϋπολογισμού ανά υπουργείο και σε τι αναφέρεται η κάθε δαπάνη;
  2. Σε ποιες κατηγορίες δαπανών του προϋπολογισμού γίνονται οι υπερβάσεις αναλυτικά ανά κωδικό αριθμό και ανά υπουργείο;

Σχόλια