Να μη μπει λουκέτο στα ελληνικά σχολεία της Β. Ηπείρου

Καμπανάκι κινδύνου για το κλείσιμο ελληνικών σχολείων στη Βόρειο Ήπειρο χτυπά στην κυβέρνηση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις πληροφορίες που φέρουν το υπουργείο Παιδείας να διακόπτει την ενισχυτική χρηματοδότηση στα εκπαιδευτήρια της Κορυτσάς και της Χειμάρρας που το αλβανικό κράτος δεν αναγνωρίζει ως μειονοτικές περιοχές, αν και από την αρχαιότητα αποτελούν κοιτίδες ελληνισμού.

Στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης υπογραμμίζει τα εξής: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον Τύπο, το Υπουργείο Παιδείας εδώ και μήνες δεν καταβάλλει τα απαιτούμενα κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα και τη μισθοδοσία του προσωπικού τόσο του ιδιωτικού ελληνικού εκπαιδευτηρίου «Όμηρος» της Κορυτσάς όσο και εκείνου της Χειμάρρας και ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προτίθεται να διακόψει εντελώς την ενισχυτική χρηματοδότηση.


Εάν αυτό συμβεί, γίνεται φανερό ότι θα θέσει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία των δίγλωσσων αυτών σχολείων και ως εκ τούτου την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε περιοχές που δεν αναγνωρίζονται από την Αλβανία ως μειονοτικές ζώνες. Υπενθυμίζεται ότι στις μη αναγνωρισμένες ως μειονοτικές ζώνες, τα ελληνόπουλα δεν έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα στα δημόσια αλβανικά σχολεία.
Τα πρότυπα αυτά εκπαιδευτήρια λειτουργούν εδώ και χρόνια και δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία των ίδιων των Βορειοηπειρωτών με την οικονομική συνδρομή Ελλήνων επιχειρηματιών. Τα παιδιά διδάσκονται την ελληνική γλώσσα από Έλληνες εκπαιδευτικούς αποσπασμένους από το Υπουργείο Παιδείας. Τα συγκεκριμένα σχολεία δέχονται ετησίως πολλές αιτήσεις εγγραφής μαθητών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, λόγω του υψηλού επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα εν λόγω εκπαιδευτήρια εγγράφεται πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών αλβανικής εθνικότητας.
Αναμφίβολα η απρόσκοπτη λειτουργία τους έχει εξαιρετική σημασία για τη χώρα μας, καθώς οι νησίδες αυτές της ελληνικής παιδείας καλύπτουν το κενό της ελληνικής εκπαίδευσης σε αυτές τις περιοχές, ενισχύουν τους δεσμούς των μαθητών με την Ελλάδα και αποτελούν γέφυρα πολιτισμικής επικοινωνίας με την γειτονική χώρα».
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
  1. Ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης της ενισχυτικής χρηματοδότησης των ιδιωτικών ελληνικών εκπαιδευτηρίων στη Κορυτσά και στη Χειμάρρα;
  2. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι προτίθεσθε να διακόψετε εντελώς την ενισχυτική χρηματοδότηση των συγκεκριμένων εκπαιδευτηρίων και αν ναι έχουν εκτιμήσει τα αρμόδια υπουργεία τις επιπτώσεις για τη βορειοηπειρωτική κοινότητα;

Σχόλια