Η Πολωνία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ

Εν μέσω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη η Πολωνία αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία της ΕΕ. Μετά την ένταξή της στους κόλπους της Ένωσης το 2004, η χώρα αναλαμβάνει για πρώτη φορά το συντονισμό των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων. Στην τελετή ανάληψης της προεδρίας στη Βαρσοβία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φαν Ρομπέι.
Η περαιτέρω προσέγγιση των χωρών της ανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ είναι η βασική προτεραιότητα της 6μηνης πολωνικής προεδρίας. Στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή των χωρών αυτών στην πολωνική πρωτεύουσα. Παράλληλα η Βαρσοβία ελπίζει να έχει ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, παρότι η ίδια δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ αλλά και να συμβάλει στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς.
Αλληλεγγύη με την Ελλάδα
"Η Πολωνία βρέθηκε σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα", υπενθυμίζει ο ΤουσκΣε συνέντευξή του προς την Frankfurter Allgemeine Zeitung o πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε χθες την ανάγκη να επιδειχθεί αλληλεγγύη στην Ελλάδα. «Πρέπει να βοηθήσουμε τον Παπανδρέου», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του βρέθηκε πριν από 20 χρόνια «σε χειρότερη κατάσταση» από την Ελλάδα. Με τη βοήθεια της Ευρώπης όμως η Πολωνία κατάφερε να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις. Μετά την μεταπολίτευση το 1989, όπως είπε, η χώρα του βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα τεράστιο χρέος και έναν καλπάζοντα πληθωρισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πολωνοί θεωρούνται υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το 80 % των πολιτών βλέπουν θετικά τη συμμετοχή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Κώστας Συμεωνίδης / DPA
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
 
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15203647,00.html

Σχόλια