Άλλα 700 εκατ. θέλει να μας πάρει ο Παπακωνσταντίνου!

Την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση για τα αυθαίρετα
Έσοδα 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, προβλέπεται να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην ρύθμιση προβλέπεται να ενταχθούν περίπου 1 εκατομμύριο αυθαίρετα, τα οποία με εξαίρεση όσα είναι μέσα σε δάση, αρχαιολογικούς χώρους και ευαίσθητα οικοσυστήματα θα μπορούν ακόμη και να νομιμοποιηθούν.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε όσα ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης, ότι....
οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου περιοχών θα μπορούν ακόμη και να νομιμοποιήσουν τα  αυθαίρετα, εφόσον καλύψουν την παρανομία τους αγοράζοντας  γη ή καταβάλλοντας το αντίτιμο σε μετρητά, της διαφοράς των στρεμμάτων που αντιστοιχούν για να γίνει νόμιμο το κτίσμα τους.

Πρόκειται για το λεγόμενο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με το οποίο το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να ξεπεράσει το σκόπελο του ΣτΕ, βάζοντας τον ιδιοκτήτη, εκτός από την καταβολή των προστίμων, να «αντικαταστήσει» την δομημένη έκταση με άλλη εντός του δήμου που βρίσκεται το αυθαίρετο κτίσμα.

Η αγορασμένη επιφάνεια θα μπορεί να γίνει πράσινο ή αντίστοιχα με τα χρήματα που θα δοθούν θα μπορεί να γίνει η ανάπλαση μιας περιοχής. Εννοείται, ότι μένουν ακόμη πολλές διευκρινίσεις για να γίνουν κατανοητές αυτές οι ρυθμίσεις.

Ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ πάντως ισχυρίζεται ότι με την αγορά περιβαλλοντικού ισοζυγίου το επίμαχο ακίνητο θα νομιμοποιείται για πάντα, πράγμα που σημαίνει ότι θα  μπορεί και να μεταβιβάζεται.

Η τελική ρύθμιση για τα αυθαίρετα εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=134492

Σχόλια