Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

Κρύο ντουζ από τη Μέρκελ - κούρεμα χρέους ζητούν οι "5 σοφοί"

Από το Ανόβερο η Άγκελα Μέρκελ κατέβασε αισθητά τον πήχη των προσδοκιών ενόψει της μεθαυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής - κούρεμα της τάξης του 50 % στα ληξιπρόθεσμα ομόλογα ζητούν οι 5 σοφοί της γερμανικής οικονομίας

Η ελληνική κρίση δεν πρόκειται να λυθεί με ένα και μοναδικό θεαματικό βήμα στη σύνοδο είπε η καγκελάριος για να προσθέσει πως αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για μια τέτοια καίρια απόφαση. Υπάρχουν προτάσεις είπε, όπως η έκδοση ευρωομολόγων, μιας ευρείας αναδιάρθρωσης και πολλές άλλες που δημιουργούν την εντύπωση ότι μπορεί να είναι η λύση των προβλημάτων. Η ίδια δέχεται μια σειρά από καλές, αλλά ορισμένες φορές, αντιφατικές προτάσεις. Είναι ανθρώπινο να θέλει κανείς να ξεπεραστεί το θέμα Ελλάδα, τόνισε, αλλά ούτε η ίδια, ούτε η κυβέρνησή της δεν πρόκειται να δεχθούν τις προτάσεις που γίνονται έτσι απλά.
«Όποιος έχει συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο μεμονωμένο εντυπωσιακό βήμα με υπεύθυνο τρόπο. Το ζητούμενο είναι μια ελεγχόμενη διαδικασία διαδοχικών βημάτων με στόχο να αντιμετωπιστεί επιτέλους το πρόβλημα στη ρίζα του (…) που είναι η μείωση των χρεών και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. (…) Έχουμε την ιστορική αποστολή να προστατεύσουμε το ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ από το Ανόβερο στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Ανόβερο.
Άρθρο των 5 σοφών
 Σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται αύριο Τετάρτη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι λεγόμενοι 5 σοφοί της γερμανικής οικονομίας (το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης) ζητούν κούρεμα του χρέους για την Ελλάδα. Η «λογική της ελπίδας» που έχει υιοθετηθεί και που θέλει τις Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία να αποπληρώνουν σε άμεσο χρόνο τη βοήθεια που έχουν λάβει, δεν επαρκεί καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μια «χωρίς τέλος κοινή ανάληψη ευθύνης για τα χρέη της ευρωζώνης», που επιβαρύνει κυρίως τη Γερμανία, ή και σε διάλυση της νομισματικής ένωσης. Ζητούν λοιπόν μερική διαγραφή του χρέους, ένα κούρεμα της τάξης του 50 % στα ληξιπρόθεσμα ομόλογα προκειμένου το χρέος να μειωθεί από το 160 % στο 106 %. Το κούρεμα θα έπρεπε να συνδυαστεί με μια ανταλλαγή των ελληνικών με ομόλογα του προσωρινού μηχανισμού στήριξης. Το άρθρο αυτό αποκτά ιδιαίτερα σημασία όχι μόνον επειδή δημοσιοποιείται λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής αλλά και επειδή είναι η πρώτη κοινή τοποθέτηση των «5» για την ευρωκρίση.
Κώστας Συμεωνίδης / DPA / DAPD
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15252096,00.html

1 σχόλιο:

  1. O αξιόπθστας είχε σχέδιο. Λεφτά υπάρχουν. Δανείσεται από τοκογλύφους και ενεχειροδανειστές.
    Ελπίζω να μην ξυπνήσουμε μετά από..... 400 χρόνια, αλλά νωρίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.