Πάνω από 500.000 ευρώ οι ζημιές σε επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας από τα επεισόδια

Ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ οι υλικές ζημιές που υπέστησαν επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας από τις ταραχές αυτής της εβδομάδας, ενώ σε εκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται τα διαφυγόντα έσοδα από εμπορικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, τα οποία ανέφεραν αποχωρήσεις πελατών και ακυρώσεις κρατήσεων.
Αυτά προκύπτουν από την καταγραφή που έκαναν συνεργεία υπαλλήλων του ΕΒΕΑ, σύμφωνα με την οποία υλικές ζημιές έχουν υποστεί 34 επιχειρήσεις, κυρίως στις προσόψεις των καταστημάτων (τζαμαρίες, βιτρίνες, πόρτες κλπ.). Οι επιχειρηματίες κατήγγειλαν επίσης και κλοπές εμπορευμάτων.

Διαφυγόντα έσοδα δεν αντιμετωπίζουν μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά το σύνολο του εμπορικού κόσμου, καθώς οι καταναλωτές αδυνατούν ή αποφεύγουν να κατέβουν στο κέντρο τις ημέρες που γίνονται επεισόδια.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κοινοποίησε την Παρασκευή τα αποτελέσματα της καταγραφής, με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, από τον οποία ζητά «ουσιαστική συμβολή της Πολιτείας με την καταβολή αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας κατά τις προχθεσινές ταραχές».
«Για μία ακόμη φορά το κόστος της ανικανότητας του κράτους να διαφυλάξει τις περιουσίες των πολιτών καλούνται να το πληρώσουν οι επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας. Σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης να προβεί στην άμεση καταβολή αποζημιώσεων», αναφέρει ο κ. Μίχαλος.
Ζητά επίσης να εκδοθεί άμεσα η σχετική κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, βάσει του άρθρου 20 του νόμου 3775/2009, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
Μιλώντας στον Σκάι ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, δήλωσε πως δεν νιώθει καθ'ολου περήφανος για την εκκένωση ξενοδοχείου στο Σύνταγμα, ενώ σημείωσε ότι η χώρα δεν θα έχει άλλη ευκαιρία για τον τουρισμό.
news.in.gr

Σχόλια