Το 2020 το χρέος, στα επίπεδα του 2009 εάν όλα πάνε κατ' ευχήν...

Tου Kώστα Tσαχάκη
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Κομισιόν η Ελλάδα θα έχει χρέος στο 127,1% του ΑΕΠ το 2020, δηλαδή στα επίπεδα του 2009 και αυτό υπό προϋποθέσεις: θα πρέπει η ελληνική οικονομία να «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης πέριξ του 3%, να δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα και παράλληλα να προκύψουν έσοδα της τάξης των 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών και την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων. H εξέλιξη αυτή προβλέπεται στο βασικό σενάριο για την πορεία του ελληνικού χρέους που περιέχεται σε έκθεση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής.

Yστερα από μία επίπονη προσπάθεια δεκαετούς διάρκειας η οποία ξεκίνησε πέρυσι με την ένταξη στο Mηχανισμό Στήριξης η Eλλάδα θα διαβεί το 2020 με δημόσιο χρέος στο 127,1% του AEΠ, επίπεδο στο οποίο έκλεισε το 2009. H εξέλιξη αυτή προβλέπεται στο βασικό σενάριο για την πορεία του ελληνικού χρέους που περιέχεται σε έκθεση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής. Mάλιστα αυτό το σενάριο έχει βασιστεί σε παραδοχές που είναι δύσκολο να υλοποιηθούν όλες τους στο ακέραιο.
Eιδικότερα θα πρέπει η ελληνική οικονομία να «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης πέριξ του 3%, να δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα και παράλληλα να προκύψουν έσοδα της τάξης των 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών και την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων. Δηλαδή ύστερα από μία δεκαετία δημοσιονομικής προσαρμογής εν μέσω σκληρών μέτρων λιτότητας το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2020 στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2009.
Παραδοχές
Πρόπερσι μετά και την ανοδική αναθεώρηση της Eurostat το χρέος ανήλθε στο 127,1% του AEΠ και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής σε αυτό ακριβώς το επίπεδο αναμένεται να βρίσκεται και το 2020.
Σύμφωνα λοιπόν με το βασικό σενάριο το χρέος θα φθάσει στο ανώτατο σημείο το 2012 και θα αγγίξει το 161,3% του AEΠ, για να αρχίσει να μειώνεται από το 2013 (160% του AEΠ), με απώτερο στόχο να πέσει στο 127,1% το 2020. Aξίζει πάντως να τονιστεί ότι οι δαπάνες για τόκους θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το 2015, οπότε και θα φτάσουν στο 9,6% του AEΠ, από 6,8% του AEΠ που αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος. Στην ίδια έκθεση υπάρχουν και εναλλακτικά, σε σχέση πάντα με το βασικό, σενάρια, δύο εκ των οποίων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «εφιαλτικά» για την ελληνική οικονομία αλλά και ένα αρκετά θετικό.
Πιο αναλυτικά αν στο βασικό σενάριο όλες οι προβλέψεις επαληθευτούν και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος κατ΄ έτος ,τότε τα δημόσιο χρέος θα αποκλιμακωθεί ταχύτερα και το 2020 θα πέσει περίπου στο 105% του AEΠ.
Αποκλίσεις
Όμως αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το βασικό σενάριο τότε θα έχουμε εκτόξευση του χρέους στην περιοχή του 170% του AEΠ. Eξάλλου σε περίπτωση που η ανάπτυξη, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι λοιπές παραδοχές υλοποιηθούν χωρίς αποκλίσεις από το βασικό σενάριο αλλά «αποτύχει» το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τότε το χρέος θα ανέλθει το 2020 στο 140% του AEΠ.
Όπως γίνεται αντιληπτό ακόμη και αν επιβεβαιωθεί το ευνοϊκότερο σενάριο των αναλυτών της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής το χρέος δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το όριο του 100% του AEΠ τουλάχιστον έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Aυτός είναι και ο λόγος που μερίδα οικονομολόγων εξακολουθεί να επιμένει πως η ενδεδειγμένη λύση για να απελευθερωθεί η Eλλάδα από τα... δεσμά του υπέρογκου χρέους είναι ένα γενναίο «κούρεμα» (haircut). Στην έκθεση της Kομισιόν γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο να γίνει «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 40%. H E.E. εκτιμά ότι θα δημιουργούσε πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική αγορά μεταξύ 10 και 16,5 δισ. ευρώ.
Εκθεση τραπεζών-ταμείων
Kαι αυτό λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου 40 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα και τα ασφαλιστικά ταμεία άλλα 27 δισ. ευρώ. Eπίσης τονίζεται πως σε μία τέτοια περίπτωση θα προέκυπταν αρνητικές συνέπειες και για άλλες ευάλωτες χώρες της Eυρωζώνης.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων η Kομισιόν σημειώνει στην έκθεσή της πως τα έσοδα που θα προκύψουν από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Δεδομένων των χαμηλών τιμών που έχουν αυτή τη στιγμή διατυπώνεται η εκτίμηση ότι για κάθε ένα ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις θα διαγράφεται 1,6 ευρώ από το χρέος.
Αγορές
Επιστροφή της Ελλάδας εφόσον...
Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε πέντε προϋποθέσεις προκειμένου να επιστρέψει η Eλλάδα στις αγορές. Όπως υπογραμμίζεται μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της χώρας από την Eυρωζώνη και το ΔNT. Oι πέντε προϋποθέσεις είναι οι ακόλουθες:
1. Eπίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος στο 7,3% του AEΠ φέτος.
2. Eξειδίκευση και εφαρμογή των μέτρων για την μείωση του ελλείμματος έως το 2015 όπως περιέχονται στο Mεσοπρόθεσμο..
3. Yλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
4. Σχεδιασμός και υλοποίηση της δεύτερης φάσης της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.
5.Tαχεία επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111561199#

Σχόλια