Επισκόπηση Ελληνικού Τύπου (19/03/2009) - Για δείτε τι έγραφαν τα ΜΜΕ - Ληστεία χωρίς κουκούλα. Διπλό σοκ με πάγωμα αποδοχών και έκτακτο χαράτσι

Επισκόπηση Ελληνικού Τύπου (19/03/2009)
 
19 Μαρτίου 2009, 07:54 EET
ΑΠΕ
Στα πρωτοσέλιδα του Ελληνικού Τύπου κυριαρχούν η οικονομική κρίση, τα έκτακτα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση με έκτακτες εισφορές και "πάγωμα" των αποδοχών των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της οικονομίας διεθνώς του νομπελίστα οικονομολόγου Πόλ Κρούγκερ, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας, καθώς και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πάταξη της εγκληματικότητας και τη σύλληψη των κουκουλοφόρων διαδηλωτών.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εφάπαξ επίδομα μέχρι 500 ευρώ. Στους μισθούς και στις συντάξεις".
Η εφημερίδα γράφει ότι "εφάπαξ επίδομα μέχρι 500 ευρώ και αύξηση των κλιμακίων του ΕΚΑΣ για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και κρατήσεις κατά 5% στον βασικό μισθό των βουλευτών μηνιαίως για το 2009, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σφιχτή αλλά δίκαιη εισοδηματική πολιτική. Το κράτος στηρίζει τους μη έχοντες και ζητεί θυσίες από τους έχοντες".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "έκτακτο οικονομικό βοήθημα 300 - 500 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους του Δημοσίου και έκτακτη εισφορά από 1.000 ευρώ, σε εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, περιλαμβάνονται μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής".
Η ΑΥΓΗ: "Μηδενική εισοδηματική πολιτική. Με παγωμένους μισθούς και συντάξεις ο Κ. Καραμανλής ικέτης σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμμένουν στον αδιέξοδο μονόδρομο του Συμφώνου Σταθερότητας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "γεύση από τα σκληρά μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές δίνουν οι χθεσινές εξαγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις στο δημόσιο και δίνονται επιδόματα τα οποία το 2010 πρόκειται να κοπούν μαζί με όλα τα άλλα επιδόματα του δημοσίου".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Φόρους για τα "ρετιρέ" έκτακτο επίδομα στους χαμηλόμισθους. Ποιοι δικαιούνται την εισοδηματική ενίσχυση και ποιοι θα πληρώσουν για την αντιμετώπιση της κρίσης".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "έκτακτο επίδομα για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους του Δημοσίου, και "πάγωμα" μισθών και συντάξεων για τα υψηλά εισοδήματα, προβλέπει η εισοδηματική πολιτική του 2009 που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου μετά την συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομία υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πρώτα έκτακτα μέτρα. Παγώνουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. 794.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν την κρίση".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της "κρίσης των ελλειμμάτων" προχώρησε χθες η κυβέρνηση, με θύματα υπαλλήλους και για πρώτη φορά συνταξιούχους του Δημοσίου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πάγος στους μισθούς. "Βαρομετρικό χαμηλό" στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "έκτακτη οικονομική ενίσχυση και όχι ποσοστιαίες αυξήσεις προβλέπει φέτος η εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομία, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου".
ΕΘΝΟΣ: "Ληστεία χωρίς κουκούλα. Διπλό σοκ με πάγωμα αποδοχών και έκτακτο χαράτσι".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "λιτότητα διαρκείας, με συνεχή απώλεια εισοδήματος για όλα τα επόμενα χρόνια θα επιφέρει η αντικατάσταση των αυξήσεων με έκτακτα βοηθήματα που εφαρμόζει εφέτος η κυβέρνηση. Με την εισοδηματική πολιτική της φορτώνει τα βάρη της κρίσης σε μισθωτούς του Δημοσίου και συνταξιούχους, ενώ με την έκτακτη εισφορά τιμωρούνται οι ειλικρινείς φορολογούμενοι και γλιτώνουν οι φοροφυγάδες".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με την χρηματοδότηση ενός δακρύβρεχτου μυθιστορήματος με τίτλο "Κρήτη μου", το Τουρκικό κράτος προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι είναι ...χαμένη πατρίδα για τους Τούρκους η Κρήτη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μετά τα... Κρητικά ευρώ και το όλο θέμα με τους αυτονομιστές της Κρήτης, έρχεται ένα "ιστορικό μυθιστόρημα" της Τουρκάλας συγγραφέως Σαμπά Αλτίνσαϊ με τον... ευφάνταστο τίτλο "Κρήτη μου" να μας "ταξιδέψει" σε μια ιστορία για "χαμένες πατρίδες".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Με συνέντευξή του στον "Ελεύθερο" ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ζητεί: Τώρα συμμαχία εναντίον των κουκουλοφόρων"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την ανάγκη να δημιουργηθεί μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμμαχία που θα πει "φτάνει πια" στους κουκουλοφόρους και θα δώσει στην Αστυνομία τη δυνατότητα να κάνει πραγματικά τη δουλειά της επισημαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στη συνέντευξή του στον "Ε". Ο κ. Χατζηδάκης αναγνωρίζει ότι "η Αστυνομία έχει κάνει πολλά λάθη στο παρελθόν", αλλά προσθέτει ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι σε κανένα μέρος του κόσμου δεν μπορεί να υπάρξει τάξη χωρίς Αστυνομία".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το "μάρμαρο" της κρίσης. Η νέα εισοδηματική πολιτική με αναλυτικά παραδείγματα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας είναι αναμφισβήτητα δυσάρεστη και πλήττει μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Συνιστά, όμως, μια αναγκαία και έγκαιρη παρέμβαση πριν τα κύματα της ύφεσης επηρεάσουν πραγματικά την ελληνική οικονομία. Συνιστά δε μια προσπάθεια εκ των προτέρων αναδιανομής των επιπτώσεων. Μια προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε να αποφευχθούν ακόμα πιο επώδυνα μέτρα στο μέλλον".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μέτρα - σοκ. Πάγωμα μισθών σε υπαλλήλους του Δημοσίου και συνταξιούχους".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση έβγαλε την... κουκούλα της και αποφάσισε: χωρίς αύξηση θα μείνουν φέτος 1 εκατομμύριο περίπου μισθωτοί του Δημοσίου και συνταξιούχοι. Για τους "φτωχούς" δημ. υπαλλήλους δίδεται επίδομα ελεημοσύνης 300 - 500 ευρώ. Παραβαίνοντας τη δέσμευσή του, ο πρωθυπουργός επέβαλε έκτακτο φόρο 1.000 - 5.000 ευρώ στους "πλούσιους", εξαιρώντας κέρδη επιχειρήσεων και φοροφυγάδες. Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέους φόρους".
ΕΣΤΙΑ: "Να διαψεύσουμε τον Κρούγκμαν. Στην Ελλάδα οι προβλέψεις ανατρέπονται".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "άκουσαν χθες όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Ιντερκοντινένταλ τον περυσινό νομπελίστα της Οικονομίας Πωλ Κρούγκμαν να προβλέπη το μέλλον ζοφερό. Τα μέτρα του Ομπάμα δεν είναι αρκετά για να οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ανάκαμψη, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται σε χειρότερη θέση διότι έχει κάνει ακόμη λιγώτερα από τις ΗΠΑ. Αυτά είπε ο Κρούγκμαν και γέμισε το ακροατήριό του με απαισιοδοξία. Είναι όμως όντως τόσο "μαύρα" τα πράγματα, όσο περιγράφονται;"
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Έκτακτα μέτρα για την οικονομία. Εφάπαξ εισφορά από 1.000 έως 5.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα από 60.000 ευρώ και άνω".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την επιβολή έκτακτης εισφοράς και μηδενικές αυξήσεις στο Δημόσιο ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση ως μέτρα για την στήριξη της οικονομίας εν μέσω της κρίσης, αλλά και εν όψει της επιτήρησης που αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα".

Ο ΛΟΓΟΣ
: "Απογοήτευση από τα μέτρα- σοκ. Αυξήσεις 0% σε 478.000 δημόσιους υπαλλήλους".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μέτρα - σοκ ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου. Εφάπαξ ενισχύσεις αντί αυξήσεων για το 2009 σε χαμηλόμισθους του δημοσίου και χαμολοσυνταξιούχους καθώς και έκτακτη φορολόγηση ("κεφαλικός φόρος" ) των υψηλών εισοδημάτων περιλαμβάνει η εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαναθανασίου".
ΤΑ ΝΕΑ: "Κεφαλικός φόρος και πάγωμα μισθών. Ομολογία χρεοκοπίας από την κυβέρνηση".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "μέτρα-σοκ ανακοίνωσε η κυβέρνηση επιβάλλοντας κεφαλικό φόρο σε χιλιάδες και πάγωμα μισθών στο Δημόσιο".

Η ΝΙΚΗ: "Μας πήγαν στον πάτο 0%. Η πιο άγρια λιτότητα της τελευταίας 30ετίας".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σοκ σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους προκάλεσε η ανακοίνωσε της κυβέρνησης για μηδενικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Οι 135.000 εργαζόμενοι που λαμβάνουν έως 1.500 ευρώ μικτά, θα πάρουν βοήθημα 1,36 ευρώ την ημέρα, ενώ όσοι αμείβονται από 1.501 έως 1.700 ευρώ θα λάβουν 0,82 ευρώ την ημέρα. Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν άνω των 1.100 ευρώ βασική σύνταξη, δεν θα πάρουν ούτε 1 ευρώ".
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Δεν βγάζω το σκουφάκι για τον φον Μαρκογιαννάκη. Μέτρα πανικού οδηγούν την κυβέρνηση στη γελοιοποίηση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα , "πρόβα τζενεράλε για το γενικευμένο μάντρωμα των κοινωνικών αντιδράσεων που προκαλεί ήδη η οικονομική κρίση αποτελεί η δέσμη των πρωτοφανών μέτρων που απεργάζεται η κυβέρνηση και ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Δένδια. Μετά τους τρομονόμους, τις κάμερες παρακολούθησης και την περιφρόνηση ακόμη και των στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων, για την οποία η χώρα μας καταδικάζεται καθημερινά από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και τους διεθνείς οργανισμούς, η ΝΔ επιλέγει να εκφοβίσει την κοινωνία αντί να προχωρήσει σε σοβαρή αντιμετώπιση της εγκληματικότητας
".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέα προκλητική επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων. Πάγωμα μισθών και συντάξεων αποφάσισε η κυβέρνηση".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "προκλητική επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων, για να προστατευτεί η κερδοφορία της πλουτοκρατίας, που ευθύνεται για την κρίση και τα ελλείμματα, αποτελούν οι χτεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης για "πάγωμα" των μισθών, για το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα "πάγωμα" των συντάξεων για τους περισσότερους συνταξιούχους και αντικατάσταση των αυξήσεων με "έκτακτα επιδόματα" κοροϊδίας και εμπαιγμού, μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων".
Η ΧΩΡΑ: "Μηδενικές αυξήσεις στα "ρετιρέ", ενώ ενισχύονται οι χαμηλόμισθοι του Δημοσίου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εξοικονόμηση πόρων κατά 350 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο από τις μηδενικές αυξήσεις στα ρετιρέ των δημοσίων υπαλλήλων και από την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Αυξήσεις 1,5%-6% μέσω των εφάπαξ επιδομάτων θα πάρουν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι".
Metro: "Όλοι στο ταμείο...Μέτρα άμεσου εισπρακτικού χαρακτήρα εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας , Γιάννης Παπαθανασίου".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ενίσχυση των δημοσίων εσόδων με μέτρα άμεσου εισπρακτικού χαρακτήρα για τα υψηλά εισοδήματα και πάγωμα μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν πάνω από 1.700 ευρώ μηνιαίως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ και της αντιπολίτευσης".
Metropolis: "Μισθοί, συντάξεις στον "πάγο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "έκτακτη εισφορά για τα υψηλά εισοδήματα "πάγωμα" μισθών πάνω από 1.700 ευρώ στο Δημόσιο και εφάπαξ βοήθημα για τους υπόλοιπους, περιλαμβάνει το "πακέτο" Παπαθανασίου. Η κίνηση της κυβέρνησης έχει στόχο την εξοικονόμηση 350 εκατομμυρίων ευρώ".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ληστεία χωρίς κουκούλα. Μηδενικές αυξήσεις-κεφαλικοί φόροι".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Παγώσαμε. Σκληρές αποφάσεις για μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Πανελλήνια κατακραυγή. Μεγάλη δημοσκόπηση της ΑΔΕΔΥ".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Έκτακτα ....φορολογικά μέτρα για 2,1 δισ. ευρώ. "
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "έκτακτη εισφορά από 1.000 έως 5.000 ευρώ θα καταβάλουν 128.000 φορολογούμενοι με υψηλά δηλωθέντα εισοδήματα για το 2007, προκειμένου να "συνεισφέρουν" στην αντιμετώπιση της κρίσης με πρόσθετους φόρους 274 εκατ. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον 1,8 δισ. από νέα ρύθμιση που θα προωθήσει για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ταμειακά μέτρα πανικού. Κεφαλικός φόρος -πάγωμα μισθών".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με δύο εισπρακτικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση , μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, στέλνει ένα πρώτο μήνυμα στην Κομισιόν ότι συμμορφώνεται με τις συστάσεις της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από 3% εντός διετίας."
ΚΕΡΔΟΣ: "Λιτότητα και αφαίμαξη. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα οδηγούν σε εισοδηματική πολιτική εκτάκτου ανάγκης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "με κεφαλικό φόρο και πάγωμα μισθών και συντάξεων απαντά η κυβέρνηση στην πίεση των Βρυξελλών για άμεση δημοσιονομική εξυγίανση. Τα μέτρα πλήττουν περί τους 800.000 φορολογουμένους και αναμένεται να αποφέρουν έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ χωρίς ωστόσο να βελτιώνουν το έλλειμμα".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πακέτο μέτρων με εισφορά και πάγωμα στα μισθολόγια. Ο υπ. Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου δεν απέκλεισε και "δεύτερη δόση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "επώδυνα φοροεισπρακτικά μέτρα για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά όχι και για τα νομικά , αποφάσισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης".
http://www.sigmalive.com/news

Σχόλια