Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Tο πρόβλημα των ενυπόθηκων δανείων για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες θέτει η Αντιπρόεδρος του Ε.Κ. Ρόδη Κράτσα

Τους πιθανούς κινδύνους από τα ενυπόθηκα δάνεια στην Ελλάδα και τις υπερχρεωμένες περιφερειακές χώρες, τονίζει η Ρόδη Κράτσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε. Η κα. Κράτσα επικαλείται κοινή έκθεση που δημοσιοποίησαν ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα (CEPS,ECRI) η οποία αποκαλύπτει πως στην Ελλάδα το ενυπόθηκο χρέος ανέρχεται σε 80 δις ευρώ συνολικά και σε 7.000 ευρώ κατά κεφαλή, όταν η χώρα μας σημείωσε τη μεγαλύτερη συνεχή αύξηση χορήγησης ενυπόθηκων δανείων έως και το 2008. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση,  τα προβλήματα για τα νοικοκυριά στη χώρα μας όπως και στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, είναι αρκετά πιθανόν να  μεγενθυθούν και να οδηγήσουν στην αύξηση του δημόσιου  χρέους..
αφού παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ποσοστού νοικοκυριών που αθετούν τους όρους αποπληρωμής καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
 
Για το λόγο αυτό η Ελληνίδα Αντιπρόεδρος ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως αντιμετωπίζει τα συμπεράσματα που καταγράφονται στη σχετική έκθεση και πόσο πιθανό θεωρεί τον κίνδυνο μετάδοσης  που θα μπορούσε να προκύψει από την κατάρρευση της εν λόγω αγοράς σε κάποιο από τα κράτη-μέλη. Παράλληλα, θέτει το ζήτημα της άνοδου των επιτοκίων και ζητάει διευκρινήσεις για το πως πιθανή αύξηση θα αντισταθμίσει σε επίπεδο οφελών, τις επιβαρύνσεις, τους πολλαπλασιαστικούς κινδύνους και τις πιθανές επιπτώσεις τόσο σε επίπεδο δημόσιου όσο και σε επίπεδο ιδιωτικού χρέους. Τέλος, η κα. Κράτσα ρωτάει την Επιτροπή αν έχει προβλεφθεί κάποιο σχέδιο για τη διαχείριση των επισφαλών δανείων, που να καλύπτει και το πλέον δυσοίωνο σενάριο αλλά και το πως σκοπεύει να παρέμβει πιο προληπτικά.
   Ρόδη Κράτσα                                                                                        
Για περισσότερες πληροφορίες:                                                                                                                                                                                                                                                      Γραφείο Τύπου Κ.Ο. ΕΛΚ
Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου                                                                                            
τηλ: +32 2 28 45 308 - φαξ: +32 2 28 49 308                                                                                                                                                                                                                               e-mail: theodoros.georgitsopoulos@europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.