Μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία ΓΑΠ: Πιο αυστηρό το Μνημόνιο II για 138 δισ.


Σκληρότερους όρους από εκείνους του Μνημονίου I απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη νέα χρηματοδότηση - μαμούθ, που θα φτάσει σύμφωνα με πληροφορίες τα 138 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα όσα συζητήθηκαν στο δείπνο των ηγετών στο πλαίσιο του Ευρωπαΐκού Συμβουλίου.

Παρά την προσωπική δέσμευση του κ. Παπανδρέου ότι τόσο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα όσο και ο εφαρμοστικός νόμος θα εγκριθούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της προθεσμίας (σ. σ. 30 Ιουνίου), ο προβληματισμός ήταν διάχυτος. Το μόνο για το οποίο εκφράζεται αισιοδοξία είναι ότι τελικώς στο έκτακτο Eurogroup της 3ης Ιουλίου θα εγκριθεί η εκταμίευση της 5ης δόσης.
Από κει και πέρα όμως χαρτογραφήθηκαν οι δυσκολίες για το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα έχει διάρκεια έως τα μέσα του 2014 αντί του 2015 που είχε προγραμματισθεί αρχικά.

Προηγήθηκε συνάντηση των ισχυρών της Ενωσης με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος συνοδευόταν μόνον από τον σύμβουλό του κ. Γιώργο Γλυνό. Στην άτυπη συνάντηση που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου, μετείχαν επίσης η Ανγκελα Μέρκελ και οι Νικολά Σαρκοζί, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ για πρακτικούς λόγους δεν έγινε δυνατή η συμμετοχή του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση έγινε λόγος για πάγωμα του νέου προγράμματος χρηματοδότησης στην παραμικρή απόκλιση από τους στόχους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα, όποτε η Ελλάδα δεν πραγματοποιήσει εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος κάποια ιδιωτικοποίηση ή έχει απόκλιση στα έσοδα αυτομάτως θα σταματά κάθε χρηματοδότηση. Επίσης, με εμμονή της Α. Μέρκελ ξεκαθαρίστηκε ότι τα κονδύλια από μέρους της Ενωσης και του ΔΝΤ θα διατεθούν μόνον εφόσον υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως και τα κονδύλια από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τρίτον, από το σύνολο των 138 δισ. θα πρέπει τα 70 δισ. να προέλθουν από τη συμβολή των εταίρων και του ΔΝΤ, όπως και από τη διακράτηση των ομολόγων.

Τα παραπάνω, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες εξετέθησαν στον κ. Παπανδρέου όταν δεσμεύθηκε για το Μεσοπρόθεσμο, δημιουργούν μια σειρά από αβεβαιότητες. Για τον λόγο αυτό, ο Πρωθυπουργός δεν κατέθεσε χθες την αίτηση για τη νέα χρηματοδότηση, παρ' ότι τού έγινε σχετική πρόσκληση.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η στενή διασύνδεση της εκταμίευσης χρημάτων από το νέο πακέτο με την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος υπό τη δαμόκλειο σπάθη της διακοπής ροής χρήματος θα αποτελεί παράγοντα ανασφάλειας για τις αγορές, δυσκολεύοντας τη θέση της χώρας.

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ουδείς γνωρίζει μέχρι στιγμής κατά πόσον οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα δεχθούν την εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα. Από τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις που έλαβαν χώρα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία προκύπτει μια εντελώς μεικτή εικόνα.
Το παράδειγμα της βελγικής DEXIA είναι χαρακτηριστικό: η τράπεζα, που ουσιαστικά ελέγχεται από το βελγικό κράτος μετά την οικονομική κρίση, δέχθηκε να ανανεώσει τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 5, 4 δις. Μόλις έγινε γνωστή η απόφασή της, είδε τη μετοχή της να χάνει πάνω από 5% στο χρηματιστήριο.
tanea.gr
 

Σχόλια

  1. Με αξιοπουστία η διαπραγμάτευση.

    Πήραμε 110 ΔΙΣ για την αποπληρωμή προηγούμενου χρέους, Θα πάρουμε άλλα 138 ΔΙΣ, σύνολο 248 ΔΙΣ .
    Θα μας εηγήσει κανείς, Αξιόπουστα, γιατί δεν μειώνεται συνολικό χρέος της Ελλάδας και τα νέα δάνεια προστίθενται στα παλιά στο ακέραιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.