Σκόπια..Τα αγάλματα δίνουν και παίρνουν

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει ύψος 13 μέτρα και θα στηθεί σε βάση 10 μέτρων.
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει ύψος 13 μέτρα και θα στηθεί σε βάση 10 μέτρων.
Σκόπια: Εντός της ημέρας στήνεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι η τοποθέτησή του θα γίνονταν σε περίπου δύο εβδομάδες, ωστόσο η διαδικασία φαίνεται ότι επισπεύδεται.
Την ίδια μέρα τοποθετείται κα το άγαλμα του Φιλίππου Β', που βρισκόταν σε αποθήκη εδώ και χρόνια.

Συγκεκριμένα, το χάλκινο άγαλμα του Φιλίππου Β' στήθηκε νωρίς το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι).

Η Αθήνα έχει αντιδράσει σε αυτήν την κίνηση της ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντάς την «γραφική ενέργεια που παραβιάζει το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας». Παράλληλα, τόσο ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος Στέφαν Φούλε, όσο και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν, κάλεσαν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποφύγει ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν από την Ελλάδα ως πρόκληση.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόλις χθες, Δευτέρα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συναρμολόγησης και το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα, με γερανούς, στην τσιμεντένια βάση που κατασκευάστηκε στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.


Τα επίσημα αποκαλυπτήρια της όλης κατασκευής του αγάλματος, σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτασμού της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ, που φέτος συμπληρώνει τα 20 χρόνια.


Έως τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σιντριβανιού, το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της βάσης του αγάλματος και η τοποθέτηση οκτώ λεόντων και οκτώ αρχαίων πολεμιστών της μακεδονικής φάλαγγας, κυκλικά του σιντριβανιού.


Το ύψος του αγάλματος του Μ.Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, αγγίζει τα 13 μέτρα και η συναρμολόγηση του έγινε από εξειδικευμένες τεχνίτες του εργαστηρίου Φερντινάντο Μαρινέλι από την Φλωρεντία της Ιταλίας στο οποίο χυτεύθηκε το άγαλμα.


Η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί το άγαλμα έχει ύψος 10 μέτρα. Έτσι, συνολικά η κατασκευή θα έχει ύψος 23 μέτρα.


Η δαπάνη της όλης κατασκευής ανέρχεται στα 9,4 εκατ. ευρώ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το χάλκινο άγαλμα του Φιλίππου Β', έφιππου, μαζί με τη βάση, έχει ύψος 8,5 μέτρα και ήταν έτοιμο εδώ και 2,5 χρόνια, όμως όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν καλυμμένο στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του δημαρχείου της πόλης.


http://www.philenews.com/el-gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/23/71794 

Σχόλια

  1. Ετσι είναι, άμα είσαι ο "ΚΑΝΕΝΑΣ" ψάχνεις να βρείς τρόπους προκειμένου να γίνεις ο "ΚΑΠΟΙΟΣ"!!!
    Δυστυχώς οι αξιολύπητοι γείτονες μας αντιμετωπίζουν σοβαρότατο υπαρξιακό πρόβλημα που οι ρίζες του κρατούν από την εποχή της ενοποιημένης πρώην Γιουγκοσλαβίας όπου τότε το κράτος τους αντιμετώπιζε ως τους ανάξιους λόγου, ανεπιθύμητους, αλλόθρησκους, ανυπόλιπτους, κατ΄ανάγκη υποικόους του !!! Τώρα πια, μετά από 20 χρόνια ανεξαρτησίας θεωρούν εαυτούς σπουδαίους ... ίσως δεν γνωρίζουν την λαική παροιμία που λέει πως το γύφτο ακόμη κι αν τον κάνεις βασιλιά, το τσαντίρι του θα ονειρεύεται, ή πως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά!!!! Γεννήθηκαν και θα πεθάνουν χωρίς ταυτότητα όσα αγάλματα κι αν στήσουν, όση ιστορία κι αν καπηλευτούν, όσες γελοιότητες κι αν κάνουν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.