Βόλφγκανγκ Γκέρκε: πολύ δράμα και καταστροφολογία για το τίποτα

Ο Γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι δόθηκαν υπερβολικά δραματικοί τόνοι στο σενάριο κατάρρευσης του ευρώ με αφορμή το μεσοπρόθεσμο. Και θεωρεί ότι θα χρειάζονταν ένα σχέδιο Μάρσαλ για τη στήριξη των μικρομεσαίων

Μια μέρα μετά την έγκριση του μεσοπρόθεσμου η ψυχραιμία επιστρέφει στις τάξεις των αξιωματούχων της Ε.Ε. αλλά και των χωρών-μελών, που συνεχίζουν τις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας, με προτάσεις στη γραμμή του λεγόμενου γαλλικού μοντέλου, όπως το διατύπωσε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, και πιο συγκεκριμένα στην εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στο κόστος ενός νέου πακέτου βοήθειας.
Σχετικές διαπραγματεύσεις θα επρόκειτο να συνεχίσει σήμερα με τους διοικητές των τραπεζών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι τόνοι που υιοθετήθηκαν στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συζήτησης του μεσοπρόθεσμου στην βουλή πήραν δραματικές διαστάσεις, ορισμένοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να παρομοιάζουν τυχόν απόρριψή του με τη συντέλεια της Ε.Ε. Πόσο δικαιολογούμενος ήταν αυτός ο πανικός;
 
«Υπερβολές…»
 
Η γερμανική τηλεόραση σε απ΄ευθείας σύνδεση με την πλατεία Συντάγματος. Κι αυτό για πολλές ώρες χθες, κρίσιμη μέρα για την τύχη της Ελλάδας. Οι τόνοι των ρεπορτάζ δραματικοί. Δίνεται η εντύπωση στους τηλεθεατές ότι η Ελλάδα σώθηκε μεν από την χρεοκοπία, αλλά παραδίδεται στα χέρια της βίας και της αναρχίας.  
Πόσο δικαιολογημένο ήταν το κλίμα πανικού και καταστροφολογίας που συνδέθηκε όλες τις τελευταίες μέρες με τις εξελίξεις στην Ελλάδα;
Ο Βόλφγκανγκ Γκέρκε, πρόεδρος του Βαυαρικού Χρηματοπιστωτικού Κέντρου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ντόιτσε Βέλε,  θεωρεί τις αντιδράσεις υπερβολικές μέχρι και εξοργιστικές:
«Εκείνο που με έχει εξοργίσει στην όλη συζήτηση είναι το σενάριο συντέλειας του κόσμου που ζωγραφίστηκε, ακόμη και από τον κύριο ‘Ακερμαν, σε περίπτωση που η Ελλάδα θα αποφάσιζε κατά του μεσοπρόθεσμου», λέει ο Γκέρκε.  
Εξάλλου «το ποσοστό συμμετοχής της χώρας στην παγκόσμια οικονομία είναι τόσο μικρό, που δεν χρειάζεται να φοβάται κανείς γενίκευση της κρίσης. Όμως όλοι μιλούν ακριβώς για κρίση, εκκινούμενοι από το όφελος των τραπεζών, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων. Διότι προτιμούν τον πιο εύκολο δρόμο, δηλαδή τον δρόμο που εξασφαλίζει την αποπληρωμή των τόκων από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους».
Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες με αφορμή τη δημοσιοποίηση του λεγόμενου γαλλικού μοντέλου χρηματοδότησης του νέου πακέτου βοήθειας δεν φαίνεται να ενθουσιάζει τον Γερμανό οικονομολόγο.

 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15199874,00.html

Σχόλια