Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Συνταγή διάλυσης

Εν τέλει, ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις – εσωτερικής κατανάλωσης, εννοείται, αφού για ουσιαστική διαπραγμάτευση με την Τρόικα ούτε λόγος– η κυβέρνηση κατέληξε στα ίδια (μέτρα) και χειρότερα. Επισφραγίζοντας, με τον τρόπο αυτό, την τραγική αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Το πολυσυζητημένο –και απορριφθέν μετά σφοδρών αντιδράσεων ακόμα και από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος– Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει νέα μέτρα, μέτρα και πάλι μέτρα, ύψους 28 δισ. ευρώ έως το 2015. Μειώσεις μισθών, συντάξεων, ακόμη και οριζόντιες, και περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, νέοι φόροι και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (από τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, μέχρι και κτίρια υπουργείων) σε τιμές ευκαιρίας συνιστούν το βασικό τρίπτυχο μιας συνταγής που καθηλώνει την οικονομία στην ύφεση, καταδικάζει την κοινωνία στη φτώχεια και παραδίδει τη χώρα στους ξένους. Το μόνο που δεν συγκεκριμενοποιήθηκε είναι το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς, που αποφάσισαν να μας το κρατήσουν για τις επόμενες ημέρες, προφανώς όχι επειδή μας λυπήθηκαν, αλλά επειδή σκέπτονται να αυξήσουν το συντελεστή στο 7% και να το επεκτείνουν (σχεδόν) σε όλους τους φορολογουμένους.
Και μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση ρίχνει στις άλλες πολιτικές δυνάμεις το «δόλωμα» της συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου, επιζητώντας, ουσιαστικά, τη συναίνεση, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει ως μανδύα που θα της προσφέρει κάλυψη στην αποτυχημένη, αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου, που επιμένει να ακολουθεί. Μπορεί τα νέα σκληρά μέτρα να προκαλούν φόβο στους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να τα βγάλουν πέρα, όμως η εφαρμογή τους τρομάζει και την κυβέρνηση Παπανδρέου, που αναζητά απεγνωσμένα σωσίβιο για να διασωθεί.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.