Θα κυβερνά με ομάδα νομικών



Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του CNN, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί σε ειδική επιτροπή νομικών, ώστε να παρασχεθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα η αναγκαία νομική θωράκιση, ενόψει των ιδιαίτερα αντιλαϊκών μέτρων που θα κληθεί να εφαρμόσει μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. 
Το δημοσίευμα αναφέρει πως σύντομα η ελληνική κυβέρνηση, εφόσον ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο, θα «βγάλει στο σφυρί» αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους, ακίνητα και σημαντικές εκτάσεις του δημοσίου, καθώς και κρατικές άδειες για τα τυχερά παιχνίδια και άλλες επικερδείς επιχειρήσεις.
Το CNN κάνει και μία αναδρομή στα πρόσφατα γεγονότα, αλλά και τις εστίες έντασης στην Αθήνα, με εκτενή αναφορά στα επεισόδια της περασμένης Τετάρτης.
Τέλος, συνοδεύεται από ρεπορτάζ Αμερικανίδας δημοσιογράφου με ατομικές συνεντεύξεις με μέσους Έλληνες που πλήττονται από την κρίση και εκφράζουν στο φακό του  αμερικανικού δικτύου την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο πως κεντρικό και πλέον ισχυρό επιχείρημα όσων αντιτίθενται στο Μνημόνιο είναι πως αντιβαίνει στο Σύνταγμα της χώρας, γίνεται κατανοητό πως σε αυτό ακριβώς το σημείο προβλέπεται να δοθεί μία ενδιαφέρουσα νομική μάχη.
Ίσως μάλιστα, μία τέτοια επιχειρηματολογία να μπορέσει να συνενώσει τις διαφορετικές κοινωνικές δυνάμεις που συνδέονται μέχρι σήμερα μέσω μίας αόριστης «αντι-μνημονιακής» ρητορικής. 

Η «αντικάμερα» των «300»

Δεν είναι, άλλωστε, αμελητέες οι φωνές από τον επιστημονικό, πολιτικό, ακαδημαϊκό, και  καλλιτεχνικό κόσμο που δεν αναγνωρίζουν ως σύμφωνη με το Σύνταγμα τη διαδικασία ψήφισης του 1ου Μνημονίου, καθώς και ορισμένους ασαφείς όρους της επισυναπτόμενης Δανειακής Σύμβασης. 

Αυτά, την ώρα που οι «Αγανακτισμένοι» της Αθήνας δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν στην ασφάλεια του καναπέ τους, προτιμώντας να συνεχίσουν να ζουν την «κοινή εμπειρία» των πλατειών και της αναβίωσης των δημόσιων χώρων, ως εστιών συνάντησης  και κοινωνικής ώσμωσης.  

Μάλιστα, χθες στις 7 το απόγευμα οι «Αγανακτισμένοι» της πλατείας Συντάγματος έστησαν κάλπη «μη εμπιστοσύνης» προς τη νέα κυβέρνηση, με βασικό επιχείρημα ότι «αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα αδυνατούν να το λύσουν». 

Ακόμη, το κίνημα «300 Έλληνες» συγκεντρώνει υπογραφές, με σκοπό τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο την έξοδο από το Μνημόνιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακόμη, στα αιτήματα των «300» περιλαμβάνεται η άρνηση του δημόσιου χρέους ως προϊόντος εξαπάτησης, η αναθεώρηση του Συντάγματος με κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, καθώς και ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο.

Σχόλια