Η κυβέρνηση δεν έχει ψήφο εμπιστοσύνης από την κοινωνία


Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ
Βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Ρ/Φ σταθμό ΝΕΤ
Δημοσιογράφος: Τάκης Σαράντης- Παναγιώτης Τσούτσιας

«Νομίζω ότι θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, αλλά το ζητούμενο είναι αν έχει ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική κοινωνία. Οι αγανακτισμένοι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται στις πλατείες και στους δρόμους. Επιχειρεί η κυβέρνηση αυτό το τριήμερο να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση επανεκκίνησης, μηδενισμού του κοντέρ, αλλά οι πολίτες συνειδητοποιούν πλέον ότι έχουμε έναν αδύναμο πρωθυπουργό
Το δημοψήφισμα άλλοθι της κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας
«Ο πρωθυπουργός μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε τη συναίνεση ως άλλοθι για την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Τώρα επιστρατεύεται μια νέα λέξη, το δημοψήφισμα για να δικαιολογήσει την αναποφασιστικότητα και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Δεν θεωρώ θετικό γεγονός το ότι από το ’74 μέχρι σήμερα, δεν κάναμε χρήση αυτής της δυνατότητας που μας δίνει το Σύνταγμα. Αλλά σε αυτή την έντονα φορτισμένη περίοδο, μπορεί και σωστά ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως τεθούν στο δημοψήφισμα, να εισπράξουν αρνητική ψήφο από τους πολίτες σε μια προσπάθεια να αποδοκιμαστεί η κυβερνητική πολιτική. Το έχουμε δει στο παρελθόν αλλού, όπως για παράδειγμα με το δημοψηφίσματα για το Ευρωσύνταγμα.»
Οι συνδικαλιστές
«Οι συνδικαλιστές έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη φωνή της κοινωνίας στο κόμμα. Δεν είναι εντεταλμένα όργανα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Επομένως διατυπώνουν την άποψή τους, η οποία άλλες φορές μας βρίσκει σύμφωνους και άλλες όχι.»
Νέα Δημοκρατία και Ευρώπη
Η προσπάθεια που καταβάλει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς εκτός Ελλάδος με τις επαφές και τις συναντήσεις που έχει με τους Ευρωπαίους Αξιωματούχους βοηθούν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Άκουσα χθες τον κ. Γιούνκερ τον Πρόεδρο του Eurogroup και διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες να λέει ότι μετά το μεσοπρόθεσμο μπορούμε να ξαναδούμε όψεις αναπτυξιακής διάστασης που λείπουν από το πρόγραμμα. Μπορούμε να δούμε κάποιες διορθώσεις. Άρα λοιπόν η συζήτηση αυτή για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που επιτακτικά η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή βάζει στο τραπέζι νομίζω ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα.»
Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία
«Ο ελληνικός λαός κατάλαβε ποιος περιορίζεται σε λεκτικές εκκλήσεις για συναίνεση και ποιος την εννοεί στην πράξη. Την Τετάρτη φθάσαμε στο παρά πέντε για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης σωτηρίας με τα δύο μεγάλα κόμματα και ο πρωθυπουργός υπαναχώρησε στην απόφασή του να παραιτηθεί και να υπάρχει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής στην πρωθυπουργία της χώρας.
Χάθηκε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία για τη χώρα, και νομίζω ότι μια κυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων θα μπορούσε να πάει στις Βρυξέλλες, να πάει στην τρόικα και να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου που είναι το ζητούμενο. Αυτός ο δρόμος που ακολουθούμε δεν οδηγεί πουθενά, αυτή η συνταγή που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι αδιέξοδη.»

Σχόλια