Οι πέντε μονόδρομοι προς την κάλπη

http://www.vimaonline.gr/files/vouleytes/thumbs/papoulias_papandreou_360x270.jpgΠέντε μονοπάτια προς την κάλπη θα δείξει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του vimaonline αύριο κατά και μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, ο Γιώργος Παπανδρέου θα πει στον Κάρολο Παπούλια ότι σκέφτεται να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτές) για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Αυτός ο δρόμος θα οδηγήσει με ακρίβεια διαβήτη στις κάλπες αφού θεωρείται βέβαιο πως δεν θα καταστεί δυνατόν να επιτευχθεί η πλειοψηφία των δυο τρίτων της βουλής. Αυτό θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και αν ο κ. Παπανδρέου ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη υπάρχουσα βουλή (ενδεχόμενο που θα συζητήσει με τον Κάρολο Παπούλια).

Κομματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η κατάσταση πλέον είναι απόλυτα οριακή αφού μετά την παραίτηση του Γιώργου Λιάνη και την άρνηση του βουλευτή Κοζάνης Π. Αθανασιάδη να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο αύριο αναμένεται να αποχωρήσουν από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ακόμα 1 έως 4 βουλευτές, πράγμα που θα σημαίνει απώλεια ης δεδηλωμένης και άμεση προσφυγή σε εθνικές εκλογές.

Το δεύτερο σενάριο φέρνει ξανά στον αφρό το δημοψήφισμα με ερώτημα το ίδιο το μεσοπρόθεσμο αυτό καθ’ αυτό. Αν γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά στις κάλπες.

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν... απόδραση του Γιώργου και άμεση προσφυγή στις κάλπες, διαρρέοντας μάλιστα ως πιθανή ημερομηνία την 24η Ιουλίου.

Σύμφωνα με ένα τέταρτο σενάριο ο κ. Παπανδρέου μπορεί να ζητήσει νέα άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αν δεν εξασφαλίσει την συναίνεση τους φορτώνοντας τις ευθύνες «στους άλλους»…

Μια αδύναμη αλλά υπαρκτή στις περιρρέουσες εκτιμήσεις πιθανότητα είναι ο κ. Παπανδρέου να «παραδώσει το βαπόρι εν πλώ» παραιτούμενος από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την πρωθυπουργία και αφήνοντας στον διάδοχο του να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. «Παίζει» τέλος η πιθανότητα του ανασχηματισμού με είσοδο του Λουκά Παπαδήμου στο τιμόνι του οικονομικού επιτελείου, ενδεχόμενο που, απλώς θα μεταθέσει την προσφυγή στις κάλπες για τις αρχές του φθινοπώρου.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται ο Χ. Παμπούκης (ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αυτό σε πρόσφατη συνέντευξή του), ενώ αντίθετος φέρεται ο Νίκος Αθανασάκης. Κατά της πρόωρης διεξαγωγής εκλογών, είναι και ο Π. Γερουλάνος που φοβάται να δώσει -άμεσα τουλάχιστον- την μάχη του σταυρού.

http://www.vimaonline.gr/default.asp?pid=19&authid=0&artid=2424
 
 

Σχόλια