Την παταγώδη αποτυχία ο ΥΠΕΘΑ την παρουσιάζει ως επιτυχία.

Ο  Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δράμας, κ. Μαργαρίτης Τζίμας και οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας κ.κ.  Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, βουλευτής Έβρου και Στέφανος Γκίκας, πρώην εκπρόσωπος τύπου ΕΥΘΑ, με αφορμή την εξαιρετικά αρνητική για τη χώρα μας,  χθεσινή απόφαση της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για τη Νέα Δομή Διοίκησης της Συμμαχίας, έκαναν την παρακάτω δήλωση: 
«Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση, προξενεί η χθεσινή απόφαση της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για τη Νέα Δομή Διοίκησης της Συμμαχίας.
Την παταγώδη αποτυχία ο ΥΠΕΘΑ την παρουσιάζει ως επιτυχία. 
Δυστυχώς για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η χώρα μας δεν θα έχει νατοϊκό Στρατηγείο, αφού το CAOC της Λάρισας καταργείται, σε αντίθεση με τις άλλες σημαντικές χώρες της Νότιας Πτέρυγας, δηλαδή την Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο στη νέα Δομή Διοίκησης.
Μάλιστα η Τουρκία αποκτά στο έδαφός της ένα ισχυρό Στρατηγείο, δυνάμεως 350 στελεχών, το μόνο με εξειδίκευση στις χερσαίες επιχειρήσεις και με κατοχυρωμένη την επιπλέον δυνατότητα της «διοίκησης μειζόνων επιχειρήσεων, επιπέδου πολλών Σωμάτων Στρατού».
Επίσης, σε αντίθεση με το CAOC της Λάρισας που καταργείται, η Ιταλία, όχι μόνον εξασφάλισε στη Νάπολη ένα μείζον διακλαδικό Στρατηγείο δυνάμεως 850 στελεχών, αλλά θα φιλοξενήσει επιπλέον και το Αναπτυσσόμενο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων στο Renatico, δυνάμεως 280 στελεχών. Ενώ, μετά από την επιμονή των Ισπανών, το CAOC της Νότιας Περιοχής περιέρχεται στην Ισπανία (Torrejón).
Η πλήρης αυτή υποβάθμιση της χώρας μας, σε συνδυασμό με την ουσιαστική αναβάθμιση της Τουρκίας, είναι απότοκος της παντελούς έλλειψης στρατηγικής - κατά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν - και της ακατανόητης αδυναμίας και απροθυμίας της Ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει – τουλάχιστον - τη διατήρηση του CAOC της Λάρισας.  
Μετά από τέτοια δυσμενέστατη εξέλιξη, είναι τουλάχιστον εξοργιστική η χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, η οποία, πρώτον, κατά παραπλανητικό τρόπο, αναφέρεται στο CAOC της Λάρισας ως «μετέχον» στη «Δομή Δυνάμεων» που ουδεμία σχέση έχει με τη «Δομή Διοίκησης», και δεύτερον αναφέρει, ότι «η Ελλάδα έλαβε ενεργό μέρος στη διαπραγμάτευση» και μάλιστα, «με συνεχείς επαφές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν», ενώ, - ούτε λίγο, ούτε πολύ – από την ανακοίνωση συνάγεται, ότι δήθεν ο «στρατηγικός στόχος της Ελλάδας» επετεύχθη.
Είναι εξωφρενικό να πανηγυρίζει ο κ. Βενιζέλος
Οποία υποκρισία! Γιατί είναι γνωστό τοις πάσι, ότι η «μετακίνηση» του αεροπορικού και του ναυτικού Στρατηγείου από τη Νότια Πτέρυγα, ουδόλως θα επηρεάσει την τουρκική στρατηγική διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας, στο ενδοσυμμαχικό πλαίσιο. Και όσο η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια υποτονική πολιτική απέναντι στην Άγκυρα, είναι βέβαιο ότι δεν θα πάψουν να υπάρχουν «οιπεριττές φορτίσεις που δημιουργούν τεχνητά ή τεχνικά προβλήματα»,που αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, ιδιαίτερα δε τώρα, που η Ελλάδα υποβαθμίζεται στο επίπεδο χωρών που μόλις πρόσφατα έγιναν κράτη-μέλη της Συμμαχίας. 
Ως Νέα Δημοκρατία καταγγέλλουμε την ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να διαπραγματεύεται και να διαχειρίζεται ακόμη και ουσιώδη θέματα Εθνικής υφής.
Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε, ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, η κυβέρνηση, αν και διατηρούσε ακέραιο το δικαίωμα της άσκησης «veto», αυτή έσπευσε «ασθμαίνουσα», να προσυπογράψει τις αρνητικές για τη χώρα αποφάσεις..».
 

Σχόλια

  1. H απάντηση του ΥΕΘΑ στο
    http://www.mod.mil.gr/el/enimerosi/anakoinosis-typou/4411-apadisi-ypetha-se-anakoinosi-nd-gia-to-nato.html
    Τι υπάρχει κάτω από το τραπέζι ?
    Σε αναμονή λοιπόν και ας μην βιάζονται κάποιοι για πομπώδης τίτλους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να περιμένουμε αγαπητέ?
    Πάει το CAOC Λάρισας..
    Το χάσαμε και το χάσαμε γιατί δεν ξέρουν να διεκδικούν και γιατί δεν το θέλουν.
    Οι άνθρωποι είναι και άσχετοι και ερασιτέχνες.
    Αυτή είναι η κατάσταση απλά.
    Τι να περιμένουμε να βγουν τα κουλούρια?
    Έχουμε βαρεθεί τα μεγάλα λόγια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν βιαστηκε @4,15 διάβαζες την ανακοίνωση του ΥΕΘΑ θα καταλάβαινες τι υπονοεί και τι πρέπει να περιμενουμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για ρίξτε μια ματιά στο
    http://www.ekeo.gr/?p=14030

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την πυθία θα παίξουμε ;;
    Eδω το φάγαμε το γκολ και ψαχνουμε την επιστολή της επιστολής..
    Η Τουρκία, η Ιταλία και η Ισπανία κρατάνε Νατοικά Στρατηγεία εμείς ΟΧΙ.
    Αυτή είναι η πραγματικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.