Αναζητώντας συνενόχους

NIΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Με το νέο πακέτο εξοντωτικών δημοσιονομικών μέτρων στη Βουλή, η χώρα μας περιμένει πλέον να τα βρουν μεταξύ τους οι εταίροι και να συμφωνήσουν για τη νέα στήριξη και τη μορφή που θα έχει. Δεν ξέρουμε τι θα μας δώσουν, γιατί ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες με την κοινή τους γνώμη, η οποία διαπιστώνοντας πως το Μνημόνιο δεν βελτιώνει την κατάσταση στην Ελλάδα αντιτίθεται σε νέα διάσωση της χώρας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, σε κατάσταση πανικού, όπως πέρυσι τον Μάιο, παραδόθηκε στην Τρόικα αποδεχόμενη χωρίς καμία αντίρρηση τη συνέχιση της ίδιας αποτυχημένης συνταγής του Μνημονίου. Μάλιστα, πέρυσι τα πράγματα ήταν καλύτερα γιατί τουλάχιστον γνωρίζαμε ότι με αντάλλαγμα το Μνημόνιο η χώρα μας θα έπαιρνε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Φέτος συμφωνήσαμε να πάρουμε τα μέτρα, προχωρώντας ταυτόχρονα σε σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας χωρίς να ξέρουμε ποια θα είναι η συνέχεια, δηλαδή τα ανταλλάγματα. Το μόνο που ζήτησε η κυβέρνηση από τους εταίρους και τους κοινοτικούς αξιωματούχους ήταν να πιέσουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. να συναινέσει στο Μνημόνιο. Και το θέλει για εσωτερικούς λόγους, ψάχνει δηλαδή για συνενόχους προκειμένου να πείσουν τους πολίτες για την αναγκαιότητα του Μνημονίου. Το πλέον εξοργιστικό είναι ότι η κυβέρνηση είχε κάνει μια συστηματική παραπληροφόρηση των εταίρων για τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, επειδή γνώριζαν ότι για τις Βρυξέλλες οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, φρόντισαν να τους περάσουν το μήνυμα ότι η Ν.Δ. αντιτίθεται στην εφαρμογή του προγράμματος.
Φυσικά με την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη βελγική πρωτεύουσα και τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο η κατάσταση ξεκαθάρισε. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τους είπε ότι όχι μόνο δεν είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά έχει προτείνει να στείλει και δικό της άνθρωπο με τα απαραίτητα προσόντα στο μηχανισμό που θα συσταθεί για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Από μια κυβέρνηση που έχει αναγάγει ως βασική προτεραιότητα να διαστρεβλώνει τις θέσεις της Ν.Δ. και όχι να διαπραγματεύεται με τους εταίρους τη βελτίωση των όρων του Μνημονίου, οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν καλύτερες μέρες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχόλια