Η Γερμανία επιμένει στην αξίωσή της για εθελοντική, πλην όμως, ουσιαστική συμμετοχή. Πόσο πιθανό είναι όμως να δεχθούν οι τράπεζες χωρίς την άσκηση πιέσεων ή χωρίς κίνητρα να μπουν σε μια νέα περιπέτεια;
Εθελοντική, αλλά μετρήσιμη και αξιόπιστη θέλει το Βερολίνο τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος ενός νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει, τράπεζες, ασφαλιστικοί όμιλοι και άλλοι θεσμικοί επενδυτές θα κληθούν να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας. Και αυτό θα πρέπει να γίνει εθελοντικά και χωρίς την οποιαδήποτε πίεση.
«Οι τράπεζες θα συμμετάσχουν εθελοντικά»
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θεωρεί ρεαλιστικό ο οικονομολόγος Βόλφγκανγκ Γκέρκε...
πρόεδρος του Βαυαρικού Χρηματοπιστωτικού Κέντρου. «Σε εθελοντική βάση δεν θα μπορούσε καμία τράπεζα να προβεί σε δημόσια εγγραφή ελληνικών ομολόγων. Και αυτό γιατί η πιθανότητα αδυναμίας πληρωμής είναι μεγάλη. Τέτοια ευθύνη δεν θα μπορούσε να αναλάβει καμία τράπεζα έναντι των μετόχων της», λέει ο καθηγητής Γκέρκε.
πρόεδρος του Βαυαρικού Χρηματοπιστωτικού Κέντρου. «Σε εθελοντική βάση δεν θα μπορούσε καμία τράπεζα να προβεί σε δημόσια εγγραφή ελληνικών ομολόγων. Και αυτό γιατί η πιθανότητα αδυναμίας πληρωμής είναι μεγάλη. Τέτοια ευθύνη δεν θα μπορούσε να αναλάβει καμία τράπεζα έναντι των μετόχων της», λέει ο καθηγητής Γκέρκε.
Ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι οι τράπεζες θα επιμείνουν στο αίτημα τους προς το γερμανικό δημόσιο να εγγυηθεί πως θα έχουν προνομιακή μεταχείριση έναντι άλλων πιστωτών.
Ο Κρίστοφ Μπάλαστ, καθηγητής χρηματοπιστωτικής οικονομίας στο Frankfurt School of Finance and Management εκτιμά ότι τελικά οι τράπεζες θα συμμετάσχουν εθελοντικά: «Θα πρέπει να δει κανείς με σαφήνεια ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές. Εάν δεν προκύψει συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας. Υπάρχει ο κίνδυνος πτώχευσης. Και στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα μείνουν με άδεια χέρια. Και εάν έχουν τύχη θα πάρουν μετά από χρόνια το 20% με 30% των χρημάτων τους».
Θα ασκηθούν παρασκηνιακά πιέσεις;
Κύκλοι του Βερολίνου εκτιμούν ότι θα ασκηθούν παρασκηνιακά πιέσεις στις τράπεζες και τους ασφαλιστικούς ομίλους. Θα τους τεθεί το δίλημμα ή συμμετέχετε ή στο τέλος μπορεί να τα χάσετε όλα. Οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι λίγες. Όπως τονίζεται, το γερμανικό δημόσιο ελέγχει δύο από τις γερμανικές τράπεζες που έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα. Είναι η «κακή τράπεζα» Hypo Real Estate (περίπου 8 δισ. ευρώ), είναι Αναπτυξιακή Τράπεζα KfW (8 δισ. ευρώ) και η Commerzbank (2,9 δισ. ευρώ). Δεν αποκλείεται επίσης να δείξουν ενδιαφέρον για ένα τέτοιο ντιλ η Deutsche Bank και ο ασφαλιστικός όμιλος Allianz.
Αντίθετα, ο καθηγητής Γκέρκε εκτιμά ότι η ενδεδειγμένη λύση θα ήταν να εξαναγκαστούν οι τράπεζες να συμμετάσχουν στο κόστος της διάσωσης της Ελλάδας. Η υποβάθμιση, με την οποία απειλούν οι οίκοι αξιολόγησης, δεν ανησυχεί τον κ. Γκέρκε, καθώς όπως λέει η Ελλάδα ούτως ή άλλως δεν θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να δανειστεί χρήματα στις αγορές και θα είναι εξαρτημένη από εξωτερική βοήθεια.
Jutta Wasserab/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.