Πόσο εξαρτάται η ευρωζώνη και η Ελλάδα από τον Στρος-Καν;

Σαν βόμβα έπεσε η σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν στην Ευρώπη. Πρωτοσέλιδες αναλύσεις σε σχέση με το ΔΝΤ και την ευρωκρίση. Ασφαλώς και για την Ελλάδα και την αναδιάρθρωση.

«Αυτό το σκάνδαλο ήρθε στην πιο ακατάλληλη στιγμή», είναι ο τίτλος σχολίου της οικονομικής εφημερίδας  Handelsblatt (της Ρουτ Μπέρσενς) για τις κατηγορίες περί απόπειρας βιασμού που αντιμετωπίζει ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η ευρωζώνη εξαρτάται από τη στήριξη του ΔΝΤ προς τις τρεις υπερχρεωμένες χώρες....
Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, και ειδικά αυτή τη στιγμή, όπου στην Ελλάδα η σύγκλιση στα δημοσιονομικά δεν προχωρά με την ταχύτητα που προβλεπόταν, η απουσία του Ντομινίκ Στρος-Καν αποδυναμώνει τους Ευρωπαίους: «Ασφαλώς δεν περιμένει κανείς ότι το ΔΝΤ θα εγκαταλείψει τους Ευρωπαίους ξαφνικά στην τύχη τους. Το ΔΝΤ είναι μια αξιόπιστη διεθνής οργάνωση και χωρίς τον επικεφαλής του.

Το ξαφνικό κενό στην κορυφή του όμως ενδέχεται να επιταχύνει τις εξελίξεις που εδώ και χρόνια διαγράφονται στον ορίζοντα: οι αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως η Κίνα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή στο ΔΝΤ.

Πέρσι η ΕΕ αναγκάστηκε να παραχωρήσει δύο από τις έδρες του εκτελεστικού διευθυντηρίου στις αναδυόμενες οικονομίες…Η ΕΕ δυσκολεύθηκε ήδη στην εκλογή του Ντομινίκ Στρος-Καν ως επικεφαλής του ΔΝΤ, διότι η αντίσταση αυτών των χωρών ήταν μεγάλη. Έτσι οι Ευρωπαίοι πρέπει πια να βγάλουν απ’ το μυαλό τους ότι θα μπορέσουν να επιλέξουν τον νέο επικεφαλής του ΔΝΤ σε ενδοευρωπαϊκά πλαίσια.

Και η ευρωζώνη ενδέχεται να διαπιστώσει σε λίγο ότι οι Κινέζοι, οι Ινδοί και οι Βραζιλιάνοι δεν διαθέτουν τόση μεγάλη κατανόηση για τις δαπάνες των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και των δημοσίων επιχειρήσεων της Ελλάδας.»

«Επικίνδυνο προσωπικό», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου σχολίου της γερμανικής έκδοσης των Financial Times (κύριο άρθρο): «Ο Ντομινίκ Στρος-Καν μετέτρεψε το ΔΝΤ από μια ασήμαντη υπηρεσία σε ένα παγκόσμιο ταμείο διάσωσης που παρεμβαίνει ταχύτατα και χωρίς δογματισμούς. Όποιος είναι επικεφαλής αυτής της διεθνούς οργάνωσης σφραγίζει την πολιτική της, είτε πρόκειται για την αναδόμηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, είτε για την παροχή και τις ρήτρες πιστώσεων.»

«Οι Ευρωπαίοι χρειάζονται έναν επικεφαλής στο ΔΝΤ σαν τον Στρος-Καν. Οι κατηγορίες όμως που του προσάπτουν δυσχεραίνουν τη δυνατότητα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το πόστο του προέδρου.»

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15078840,00.html

Σχόλια