Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Η Κομισιόν προτείνει φορολογικές ελαφρύνσεις στους ανέργους, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους καταργήσει κάθε φοροαπαλλαγή

"Η χορήγηση αποτελεσματικότερων παροχών λόγω εργασίας καθώς και φορολογικών ελαφρύνσεων σε συνδυασμό με την ταχύτερη προσφορά κατάλληλων προγραμμάτων κατάρτισης ή θέσεων μαθητείας σε ανέργους μπορούν να καταστήσουν την απασχόληση πιο ελκυστική για τους τελευταίους", σημείωσε στην απάντησή του ο Lazlo Andor, Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, σε κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη αναφορικά με τη λήψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων για την κοινωνική και επαγγελματική προστασία των ανέργων

 


Η ανεργία αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αντιμετώπισή της συνιστά συστατικό στοιχείο για την επίτευξη του στόχου της αύξησης της απασχόλησης στο 75%, σύμφωνα με τη στρατηγική "ΕΕ2020".  Ταυτόχρονα, η επιμήκυνση του μέσου χρόνου παραμονής εκτός αγοράς εργασίας εντείνει τον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ αποκόπτει τους ανέργους από τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στην ειδικότητά τους ή στον τομέα της προηγούμενης επαγγελματικής τους δραστηριοποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Κ. Πουπάκης κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με:

 

·                                               την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών και δράσεων τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης με ασφαλιστικά δικαιώματα, μέσα από ενεργητικές  πολιτικές απασχόλησης, και

·                                               τη διασφάλιση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας των επιδομάτων ανεργίας, δεδομένων των έντονων δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη, και την αποτελεσματική τους διασύνδεση με το μέσο χρόνο παραμονής στην ανεργία.

 

"Στο πλαίσιο της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών τονίζεται η ανάγκη τα συστήματα παροχών ανεργίας και πρόνοιας να θεσπίζουν τα κατάλληλα κίνητρα απασχόλησης ούτως ώστε να αποφεύγεται η εξάρτηση των δικαιούχων από το σύστημα παροχών, αλλά παράλληλα να τους εξασφαλίζουν την απαραίτητη εισοδηματική στήριξη και προσαρμογή στον κύκλο της οικονομικής δραστηριότητας", απάντησε σχετικά ο αρμόδιος Επίτροπος τονίζοντας ότι το εν λόγω ζήτημα θα αποτελέσει κεντρικό θέμα για τις επικείμενες δραστηριότητες τόσο του προγράμματος αμοιβαίας μάθησης, όσο και του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου απασχόλησης.

 
"Σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής κρίσης - αυξανόμενης φτώχειας και ανεργίας - σε μια Ευρώπη που «γερνάει», η στοχοποίηση των ανέργων με εξαντλητικά φοροεισπρακτικά μέτρα και φήμες περικοπών του επιδόματος ανεργίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι λύση. Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία, ας σκύψει με υπευθυνότητα πάνω από αυτή την ομάδα των συνανθρώπων μας, διασφαλίζοντάς τους, ως οφείλει, μια αξιοπρεπή διαβίωση. Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης με ασφαλιστικά δικαιώματα, μέσω της προώθησης της κοινωνικής εργασίας, της επιδότησης των εισφορών, του εθελοντισμού και της επαγγελματικής κατάρτισης μπορεί να επαναφέρει τους ανέργους στο επίκεντρο των εξελίξεων, βγάζοντάς τους από το επαγγελματικό και κοινωνικό περιθώριο. Τα έσοδα του κράτους δεν αυξάνονται με τον οικονομικό αφανισμό όσων πραγματικά έχουν ανάγκη, αλλά με ανάπτυξη, με την προσέλκυση επενδύσεων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής που οργιάζουν στη χώρα μας", δήλωσε σχετικά ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.  


Κωνσταντίνος Πουπάκης
Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
τηλ: +32 2 28 45 260 - φαξ: +32 2 28 49 260

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.