Πειράματα στο ελληνικό χοιρίδιο..

NΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Ύστερα από 12 μήνες σκληρής λιτότητας η χώρα βρίσκεται ξανά στο ίδιο σημείο που βρισκόταν πέρσι τον Απρίλιο περιμένοντας να αποφασίσουν οι άλλοι για την τύχη της. Μόνο που φέτος τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Οι πολίτες, εξουθενωμένοι από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που προηγήθηκαν, παρακολουθούν με δέος το νέο «λογαριασμό» που ετοιμάζει μια εντελώς ανίκανη και τρομοκρατημένη κυβενηση, η οποία «πέτυχε» να βυθίσει την οικονομία και να φέρει στρατιές ανέργων.
Τα πράγματα είναι χειρότερα και για τη χώρα. Πέρσι τουλάχιστον ξέραμε ότι θα πάρουμε 110 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους. Φέτος, οι εταίροι και το ΔΝΤ μάς ζητούν....
απίστευτα πράγματα χωρίς να μας λένε τι μας επιφυλάσσουν για τη συνέχεια. Κι αυτοί πειράματα κάνουν και αν επιβιώσουμε έχει καλώς... Ορισμένοι εταίροι, επειδή δεν θέλουν να μας δώσουν άλλα δάνεια, εισηγούνται να προχωρήσουμε σε ανδιάρθρωση του χρέους. «Αναδιάταξη» την ονομάζουν για να μη φοβήσουν τις αγορές. Βρείτε τα με τους πιστωτές σας, μας λένε, προκειμένου να διακρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα. Ελάχιστα τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι μια αναδιάρθρωση ή «αναδιάταξη» ή όποια άλλη λέξη βρουν μπορεί να μας αφήσει εκτός αγορών για πολλά χρόνια.
Κάποιοι άλλοι, πιο σώφρονες, διαφωνούν όχι γιατί ξαφνικά μας αγάπησαν πολύ, αλλά σκέπτονται τις καταστροφικές επιπτώσεις της ελληνικής αναδιάρθρωσης για το σύνολο της ευρωζώνης, δεδομένου ότι η «ασθένεια» θα μεταδοθεί και στους άλλους «αδύναμους κρίκους», την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, προκαλώντας ντόμινο με ανυπολόγιστες συνέπειες. Οι εταίροι μας μπορεί να διαφωνούν στον τρόπο που θα μας «σώσουν», αλλά συμφωνούν απόλυτα ότι προηγουμένως θα μας υποχρεώσουν όχι μόνο να συνεχίσουμε την εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά και να την ενισχύσουμε με εξοντωτικά δημοσιονομικά μέτρα. Κι αυτό γιατί δεν θέλουν να παραδεχθούν, για να μην εκτεθούν στην κοινή τους γνώμη, ότι το Μνημόνιο οδηγεί σε... τοίχο.
Και το χειρότερο, θα μας υποχρεώσουν να εκποιήσουμε τις κρατικές επιχειρήσεις και την ακίνητη περιουσία. Εδω που φτάσαμε, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μονόδρομος προκειμένου να μειώσουμε το χρέος. Ωστόσο, αυτοί δεν μας λένε να κάνουμε απλώς ιδιωτικοποιήσεις, αλλα να πουλήσουμε σε εξευτελιστικές τιμές, διότι στην κατάσταση που είναι το Χρηματιστήριο σήμερα, οι εισηγμένες στην ουσία θα δοθούν δώρο σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Επιπλέον, ορισμένοι από τους εταίρους, δείχνοντας έναν πρωτόγνωρο κυνισμό, θέλουν να μας υποχρεώσουν να υποθηκεύσουμε ακίνητη περιουσία πριν μας δώσουν νέα δάνεια. Η ευρωπαική «ολοκλήρωση» σε όλο της το μεγαλείο... Ντροπή!
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχόλια