Να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες, μέσω της Βουλής, για τις καταγγελίες των Διπλωματών

Τα δημοσιεύματα της «Ελευθεροτυπίας» σύμφωνα με τα οποία ο Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων καταγγέλλει το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Πρωθυπουργό για υποτέλεια και για προσχώρηση στην λογική του «νέο-οθωμανισμού» επικαλέστηκε ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης στην σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εξωτερικών.
«Η οικονομική και πολιτική κρίση σε πολλά κράτη της περιοχής μας δημιουργεί ευκαιρίες, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι Ελληνικές Πρεσβείες για να επανατοποθετηθεί η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη. Με την υποβάθμιση ή την κατάργηση Πρεσβειών το ΥΠΕΞ υπονομεύει αυτή την προσπάθεια των Διπλωματών» σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκης, ο οποίος καλεί τον Υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική, μέσω της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Εξωτερικών
Αθήνα, 17 Μαΐου 2011

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρίες Διπλωματικών Υπαλλήλων

Κύριε Υπουργέ,

Οι Διπλωμάτες, έμπειροι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές οι ίδιοι, έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους στην ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική και στις αδέξιες συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών, που αμετροεπώς έχουν χαρακτηρίσει την Ελλάδα «Τιτανικό» και την οικονομία μας διαλυμένη, με τα γνωστά αποτελέσματα του τελευταίου έτους στην οικονομία και την κοινωνία μας.

Στο καθεστώς κατακλυσμιαίων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στην υφήλιο, δίνεται μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να επανατοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη. Αντί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ να εκμεταλλευτεί τις νέες ευκαιρίες και να αποσοβήσει τις πληγές της διεθνούς οικονομικής κρίσης, και αντί να δώσει τα μέσα στα θεσμικά επιφορτισμένα στελέχη του Διπλωματικού Σώματος να επιτελέσουν το έργο τους, υπονομεύει η ίδια η ηγεσία του Υπουργείου τις προσπάθειες των Διπλωματών για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στο Εξωτερικό, τόσο στην οικονομική όσο και στην πολιτική διπλωματία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Προέδρου της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, τόσο ο Υπουργός όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φέρονται –κατά δήλωση των διπλωματικών υπαλλήλων- να έχουν προσχωρήσει στην λογική του «νέο-οθωμανισμού».

Αποτέλεσμα αυτής της ανερμάτιστης πολιτικής, της υποβάθμισης και κατάργησης Ελληνικών Πρεσβειών, της μη χρηματοδότησης τους και της εγκατάλειψης από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, είναι να κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών την ώρα που πραγματοποιούνται επίσημες επισκέψεις ξένων αξιωματούχων και να αμαυρώνεται ακόμα περισσότερο η διεθνής εικόνα της χώρας μας.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Πως προτίθεται ο Υπουργός να επιλύσει τα προβλήματα χρηματοδότησης των Ελληνικών Αποστολών στο Εξωτερικό;
-Σκοπεύει ο Υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για την ακολουθούμενη πολιτική, που καταγγέλλεται από τους διπλωματικούς υπαλλήλους;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Σχόλια