Νέο σκηνικό εκβιασμών … αλά Πορτογαλία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προετοιμάζεται πλέον για εκλογές, σε μια προσπάθεια να γλιτώσει τον «ξαφνικό θάνατο» της ελληνικής οικονομίας, είτε από  με μία αιφνίδια κατάρρευση των τραπεζών ή την απότομη διακοπή της μνημονιακής δανειοδότησης (ήδη η τρόικα προειδοποιεί για εκταμίευση τμήματος μόνον της πέμπτης δόσης).
Το εγχείρημα των εκλογών θα ήταν αδιανόητο για τους ξένους επιτηρητές που έχουν απέναντι τους μία πειθήνια κυβέρνηση-εντολοδόχο με διακριτή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όμως,  ο ΓΑΠ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν μπορεί να κυβερνήσει», «είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί ανταρσία στο κόμμα του» και «χρειάζεται ένα ευρύτερο διακομματικό consensus με την συμμετοχή και του έτερου μεγάλου κόμματος εξουσίας».

Οι Ευρωπαίοι (υπουργοί και κομισάριοι) και τα στελέχη του ΔΝΤ, με δεδομένη την εμπειρία της Πορτογαλίας, παίρνουν πολύ σοβαρά πλέον τα «επιχειρήματα» του ΓΑΠ, υπέρ των πρόωρων εκλογών, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.
Έτσι, ελπίζουν ότι θα δεσμεύσουν τον Σαμαρά, επισείοντας εκβιαστικά διλήμματα του τύπου(«αν δεν συναινέσετε στο νέο μνημόνιο, αναλαμβάνετε την ευθύνη διακοπής και της σημερινής δανειοδότησης, με ότι αυτό συνεπάγεται»).
Πρώτη γεύση του εκβιασμού της τρόικας, αναμένεται να πάρει ο αρχηγός της ΝΔ στην συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής, μία μόλις μέρα μετά την παρουσίαση του προγράμματος εξόδου από την κρίση στο Ζάππειο.
Πρόκειται δηλαδή για μία καλά στημένη συμπαιγνία του πανικόβλητου πρωθυπουργού με την Τρόϊκα, ώστε να υπάρξει «αναγκαστική» διάχυση ευθυνών και στην αξιωματική αντιπολίτευση,  που μέχρι τώρα έχει βγει αλώβητη, χάρις στη σθεναρή άρνηση Σαμαρά να επικυρώσει με την ψήφο του το πρώτο μνημόνιο.
Στο παιχνίδι αυτό πρόθυμο ρόλο ανέλαβαν και οι γνωστοί παρατρεχάμενοι και παπαγάλοι του συστήματος. Όλοι αυτοί που εδώ και μήνες μας προετοιμάζουν για τα σενάρια συγκυβέρνησης.
Η αλήθεια  είναι ό,τι  ο κ. Παπανδρέου θέλει τις εκλογές για να δραπετεύσει ευσχήμως (γνωρίζοντας ότι σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί στους δρόμους και θα χρειάζεται ελικόπτερο, αλά Σαϊγκόν) Οι  «τροικανοί»  θα παίξουν το χαρτί των εκλογών γιατί νομίζουν ότι  έτσι θα  εκβιάσουν τον Σαμαρά, μήπως και κάμψουν τις αντιστάσεις του. Για να τον καταστήσουν συνυπεύθυνο και όμηρο του αδιεξόδου τους.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κανένα λόγο να ενδώσει.
Η πολιτική του εκτίμηση έχει δικαιωθεί πανηγυρικά.
Η κορμός της πρότασής σου για έξοδο της χώρας από την κρίση αυτή η στιγμή αποτελεί την μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη χώρα.
Εδώ και ένα χρόνο, παρά τις πιέσεις, δεν έχει δεχτεί να κάνει ούτε βήμα πίσω.
Σ’ αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι πιέσεων που διεξάγεται, δεν νομιμοποιούνται να επιβάλλουν τους όρους τους οι αποτυχημένοι.
Δοκιμάστηκαν, μετρήθηκαν και αξιολογήθηκαν. Απέτυχαν.
Εδώ και ένα χρόνο προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το μνημόνιο ήταν λύση.
Αποδείχθηκε ότι ήταν τραγωδία.
Τώρα θα μας πουν ότι το νέο μνημόνιο είναι σωτηρία.
Δεν είναι σωτηρία. Περί ομηρίας πρόκειται.

Το στοίχημα πλέον δεν είναι μόνον του κ. Σαμαρά.
Είναι το στοίχημα της χώρας.
Είτε αποφασίζουμε να γίνουμε  μπανανία, είτε στηρίζουμε  μια έντιμη και αξιοπρεπή λύση.
Την Πέμπτη στο Ζάππειο, περιμένουμε αυτή την αξιοπρεπή λύση.
Α.Δ.
Δείτε κι αυτό: “Η Ν.Δ. δεν εκβιάζεται

Σχόλια