Κατάργηση του Τελωνείου Θήβας – Μια ακόμη υποβάθμιση της πόλης

Την ειλημμένη απόφαση για κατάργηση του Τελωνείου Θήβας, σύμφωνα με ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες, καταγγέλλει με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας κος Μιχάλης Γιαννάκης.
«Η κατάργηση του Τελωνείου Θήβας, μετά την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. και μια σειρά υποβάθμισης άλλων υπηρεσιών, συνιστά μια ακόμη απαξίωση της πόλης και θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, καθώς και στον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο της περιοχής» σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκης.
Επίσης, ο βουλευτής αναφέρει ότι «η κατάργηση του Τελωνείου Θήβας θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία και επιπλέον έξοδα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σε μετεγκατάσταση επιχειρήσεων, σε αύξηση της ανεργίας στην περιφέρειά μας και τον περαιτέρω οικονομικό μαρασμό της πόλης.» και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Τέλος, στην ερώτησή του ο Μιχάλης Γιαννάκης καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στην «υπόγεια» επικοινωνιακή λογική που ακολουθεί αποφεύγοντας την κοινοβουλευτική βάσανο προς δόξα της «δημοκρατικής ευαισθησίας», της «διαύγειας» και της «ανοικτής διακυβέρνησης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών
Αθήνα, 26 Μαΐου 2011

ΘΕΜΑ: «Κατάργηση του Τελωνείου Θήβας – Μια ακόμη υποβάθμιση της πόλης»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως και με την κατάργηση δεκάδων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών της Επικράτειας χωρίς σαφή κριτήρια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την «προκρούστεια» τακτική της με την κατάργηση και συγχώνευση Τελωνείων. Βεβαίως, η κυβέρνηση παραμένει πιστή στην «υπόγεια» επικοινωνιακή λογική που ακολουθεί αποφεύγοντας την κοινοβουλευτική βάσανο προς δόξα της «δημοκρατικής ευαισθησίας», της «διαύγειας» και της «ανοικτής διακυβέρνησης».
Προσπαθούν, λοιπόν, όλοι – πολίτες, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι - να μαντέψουν τις προθέσεις και τα κριτήρια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την κατάργηση του Τελωνείου Θήβας.
Υπηρεσιακοί παράγοντες μας ενημερώνουν ότι η κατάργηση του Τελωνείου Θήβας είναι μια ήδη ειλημμένη απόφαση.
Η κατάργηση του Τελωνείου Θήβας, μετά την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. και μια σειρά υποβάθμισης άλλων υπηρεσιών, συνιστά μια ακόμη απαξίωση της πόλης και θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, καθώς και στον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο της περιοχής.
Η απόφασή σας αυτή κινείται σε λάθος κατεύθυνση και δεν εξυπηρετεί τους στόχους για την αποτελεσματικότερη και συντονισμένη λειτουργία των τελωνειακών αρχών και την ταχύτερη διαχείριση των τελωνειακών παραβάσεων.
Περαιτέρω, η κατάργηση του Τελωνείου Θήβας θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία και επιπλέον έξοδα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σε μετεγκατάσταση επιχειρήσεων, σε αύξηση της ανεργίας στην περιφέρειά μας και τον περαιτέρω οικονομικό μαρασμό της πόλης. Ταυτόχρονα, οδηγεί με βεβαιότητα σε δυσκολότερη διαχείριση των διενεργούμενων ελέγχων, θα έχει αρνητική επίδραση στην είσπραξη κρίσιμων και σημαντικών εσόδων για το Κράτος, στον εντοπισμό τελωνειακών παραβάσεων, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και στην προστασία του κοινωνικού συνόλου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την απόφαση για κατάργηση του Τελωνείου Θήβας;
-Με ποια κριτήρια ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την πόλη της Θήβας;
-Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τα προβλήματα που δημιουργεί για τις εξυπηρετούμενες επιχειρήσεις και ότι ο περιορισμός του εύρους των παρεχόμενων υπηρεσιών που καλύπτει η λειτουργία του Τελωνείου Θήβας θα οδηγήσει σε μετεγκατάσταση επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας στην περιφέρειά μας και τον περαιτέρω οικονομικό μαρασμό της πόλης;



Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Μιχάλης Γιαννάκης
Βουλευτής Βοιωτίας




Σχόλια