Σύγχρονες λύσεις προτείνει ο Μιχάλης Γιαννάκης για τον Οργανισμό Κωπαΐδας

Η σημερινή δύσκολη κατάσταση στον Οργανισμό Κωπαΐδας δεν λύνεται ούτε με την πλήρη ιδιωτικοποίηση, ούτε αφήνοντας ατάραχα τα λιμνάζοντα νερά στον Οργανισμό, αλλά μέσα από την ανάπτυξη νέων εργαλείων όπως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με τις προτάσεις που καταθέτει με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης.
«Οι ανταποδοτικού χαρακτήρα εισφορές δεν επενδύθηκαν για εγγειοβελτιωτικά έργα» σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκης και καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει την δυνατότητα επενδύσεων μέσω της σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, με την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Εκπροσώπων των αγροτών, εξασφαλίζοντας σύγχρονες υποδομές άρδευσης αλλά και ανοίγοντας την προοπτική του αγροτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Κωπαΐδας.


Στην ερώτηση του ο Μιχάλης Γιαννάκης καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το μελλοντικό καθεστώς του Οργανισμού και να υπάρξει δημόσια διαβούλευση με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους του νομού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Αθήνα, 9 Μαΐου 2011

ΘΕΜΑ: «Οργανισμός Κωπαΐδας»

Κύριοι Υπουργοί,

Για πολλές δεκαετίες ο Οργανισμός Κωπαΐδας, μετά την αποξήρανση, έχει επιφορτιστεί με την διαχείριση των υδάτων και την πραγματοποίηση σημαντικών εγγειοβελτιωτικών έργων στο Κωπαϊδικό Πεδίο. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού Κωπαΐδας, οι οικονομικοί του πόροι προέρχονται κατά ένα μεγάλο μέρος από τις ανταποδοτικού χαρακτήρα εισφορές των αγροτών, ώστε να υλοποιεί τα αναγκαία έργα συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών.

Όμως, όπως αποδείχθηκε για πολλοστή φορά με τις φετινές πλημμύρες του κωπαϊδικού κάμπου, ο Οργανισμός δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και δεν έχει πραγματοποιήσει τα αναγκαία έργα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται όλα αυτά τα χρόνια τεράστια προβλήματα στους αγρότες που κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα μια καλλιεργητική περίοδο.

Ωστόσο, η ένταξη του Οργανισμού Κωπαΐδας στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που διαρέεται και ενδεχομένως να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και η πιθανή κατάργηση ή πλήρης ιδιωτικοποίησή του, είναι προφανές ότι, όχι μόνο δεν θα λύσει τα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά θα σηματοδοτήσει ένα αβέβαιο μέλλον για τους αγρότες του κωπαϊδικού κάμπου που πιθανώς θα υποχρεωθούν σε δραματικές αυξήσεις στις εισφορές που θα καταβάλλουν στο νέο Οργανισμό με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Και ενώ σήμερα είναι καθολικά αναγνωρισμένη η ανάγκη για σημαντικά έργα αναβάθμισης των υποδομών, οφείλουμε να αναζητήσουμε νέα εργαλεία, όπως η αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού Κωπαΐδας, η ανάπτυξη εναλλακτικών χρήσεων στο Κωπαϊδικό Πεδίο (όπως ο αγροτουρισμός) και η ενεργοποίηση της μεθόδου Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, όπως είχα προτείνει από το 2006.

Έτσι, πάντα με την συμμετοχή των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων των αγροτών, θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα εγγειοβελτιωτικά έργα, να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία και να περιοριστεί η απώλεια υδατικών πόρων.

Χωρίς να επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός, χωρίς να επιβαρύνονται οι αγρότες με υπέρογκες εισφορές και διασφαλίζοντας παράλληλα την τοπική συναίνεση για την ανάπτυξη του Κωπαΐδικού Πεδίου.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

-Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση ή η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Κωπαΐδας; Αν ναι, ποιος φορέας θα αναλάβει την διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής και την πραγματοποίηση των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών έργων;
-Εξετάζει η παρούσα κυβέρνηση τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδυτών μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ; Υπάρχει μελέτη αποτίμησης της σημερινής περιουσίας του Οργανισμού;
-Θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Οργανισμού ή θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εκποίησης που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση έναντι της Τρόικας;
-Έχει αναζητήσει η κυβέρνηση ευρύτερες τοπικές συνεννοήσεις για την μετεξέλιξη του Οργανισμού Κωπαΐδας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς των Αγροτών;

-Έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις για τις ζημιές από τις τελευταίες πλημμύρες και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες;


Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ



Σχόλια

  1. ρε βλάκα, όταν ήταν κυβέρνηση γιατί δεν μίλαγε ο φίλος σου ο καράφλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.