Μέρκελ: Βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά με όρους

Η Γερμανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, όμως, η βοήθεια συνδέεται με όρους, δήλωσε χθες η καγκελάριος Ά. Μέρκελ σε εκδήλωση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, CDU.

Αναφερόμενη στη δημοσιονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη, η καγκελάριος επανέλαβε την προθυμία της Γερμανίας να βοηθήσει την Ελλάδα, συγχρόνως όμως προανήγγειλε σκληρές διαπραγματεύσεις. «Φυσικά και θέλουμε το ευρώ και φυσικά δεν θέλουμε κάποιος να χρεοκοπήσει και μετά να συμπαρασυρθούμε όλοι», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ σε εκδήλωση της CDU στο Μέσεντε της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Η βοήθεια όμως συνδέεται με όρους, διευκρίνισε η καγκελάριος, προσθέτοντας σε άλλο σημείο:«Δεν μπορούμε να είμαστε απλώς αλληλέγγυοι και να πούμε ας συνεχίσουν απλά αυτές οι χώρες να κάνουν ό,τι έκαναν μέχρι τώρα…Ναι, η Γερμανία θα βοηθήσει, αλλά θα το κάνει μόνον όταν οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθειες. Και αυτό πρέπει να αποδειχθεί».
Να μην συνταξιοδοτούνται νωρίτερα οι εργαζόμενοι σε Ελλάδα και Ισπανία
German Chancellor Angela Merkel, center right, speaks with French President Nicolas Sarkozy, fifth right, during a round table meeting at an EU Summit in Brussels on Friday, March 11, 2011. European Union nations are putting French President Nicolas Sarkozy under pressure even before his arrival at Friday's EU summit, complaining he was out of line to give a Libyan opposition group diplomatic recognition before any joint action could be discussed. Standing left is European Commission President Jose Manuel Barroso, and second left is Greek Prime Minister George Papandreou. (Foto:Virginia Mayo/AP/dapd)Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να μην δημιουργεί χρέη μια χώρα, «αλλά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία να μην συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενοι πιο νωρίς από εκείνους στη Γερμανία. Θα πρέπει όλοι να καταβάλλουν λίγη προσπάθεια και αυτό είναι σημαντικό», πρόσθεσε η καγκελάριος. Παρόμοια άποψη εξέφρασε η κα Μέρκελ αναφερόμενη στις αργίες και τις άδειες προς τους εργαζόμενους. «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νόμισμα και ο ένας να κάνει πολλές διακοπές και ο άλλος πολύ λίγες. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται στο διηνεκές», είπε χαρακτηριστικά.
Το ευρώ συνεχίζει να είναι σταθερό, υποστήριξε η Μέρκελ. «Αλλά είναι αλήθεια επίσης ότι, αν δεν προσέξουμε, τα πράγματα στο μέλλον θα αλλάξουν. Και γι’ αυτό θα πρέπει όλα τα κράτη να συμμεριστούν ότι η συνετή οικονομική διαχείριση είναι το θεμέλιο των κινήσεών μας».
 
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15086354,00.html

 

Σχόλια